Проф. Рачев: Това, което ни очаква ще прилича на ранно лято

4870
blank
Кадър: bTV

По думите на проф. Георги Рачев, от днес започва рязко подобрение на времето, но няма изведнъж да стане 20 градуса. От север и днес, и утре ще се спуска малко по-хладен въздух.

България остава в периферията на антициклон, каза в Тази сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев. Докато Европа се радва на топло време, при нас е студът, но много скоро това ще се промени, каза климатологът.

„Вчера в София си беше пълноправна зима. Цял ден беше студено и температурите едва достигнаха 3 градуса, и то в центъра на града, където е топлинният остров“, посочи проф. Рачев. В неделя денят и нощта ще бъдат с еднаква продължителност. Към морето ще остане хладно до неделя, малко е вероятно и там да има валежи.

От понеделник в Европа започва западен пренос на топлото време. Очакват ни високи температури. В някои дни средната денонощна температура ще достига 14-15 градуса. Ще прилича на ранно лято, каза още климатологьт. Минималните температурите няма да падат под 0 градуса до края на март. Засега и през следващите две седмици прогнозите са за топло, слънчево и за съжаление сухо време.

По публикацията работи: Велислава Велева