Финансовият министър обяви има ли риск за валутния борд и за фалит на страната

61
Кадър: БНТ

По темата говори служебният министър на финансите Росица Велкова. Финансовият министър заяви, че в момента няма риск за валутния борд и за фалит на страната и добави това, че трябва да се търси баланс, защото бюджетът представлява баланс. Тя направи този коментар след вчерашното изтичане на доклад в медиите

„Докладът, който изтече вчера в медиите, беше доклад за вземане на протоколно решение от МС и в него бяха представени два сценария – единият е, че ако продължим с тези политики, които са по действащото законодателство, дефицитите за 4 години напред ще се движат между 7-6 %. Това са твърде високи дефицити и тогава ще настъпят тези черни сценарии, които написахме в доклада и медиите извадиха извън контекста му. Затова министрите в правителството се обединихме да разработваме тригодишната бюджетна прогноза и проектът на закон за бюджета с дефицит от 3 %“ – това коментира министърът на финансите Росица Велкова в интервю за предаването „Денят започва“ на БНТ.

Министър Велкова категорично каза, че няма риск от фалит, държавата не е фалирала, няма риск МВФ да дойде до една седмица, за да теглим заем, няма риск за валутния борд. По думите й при условие, че следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3 % дефицит на бюджета, тези рискове не са налице. „Ние плащаме редовно бюджетните плащания, задълженията, пенсиите – това не е фалирала държава. Другата седмица ще погасим дълг от 3 млрд., като след това плащане фискалният резерв ще бъде около 10 млрд. лв.“ – анонсира още финансовият министър.

Вчерашното изявление на МФ е в посока на това, че до края на месец април трябва да бъде внесен проект на закон за бюджета за 2023 г. и да бъде изпратена в ЕК тригодишната бюджетна прогноза за 2024-2026 г. Трябва да поставим на обществено обсъждане данъчните закони, обясни министър Велкова и допълни, че ще бъде предложен план за фискална стабилност на страната и за осигуряване на всички плащания при дефицит от 3 % на бюджета. Затова и се налага да се предложат данъчни мерки и промени, за да се осигури ресурс за плащанията при този дефицит.

„Ако бюджетът, който ще предложим с дефицит до 3 %, се приеме от НС, не може да се говори, че ще сме в дългова спирала, защото това отговаря на Маастрихтските критерии. Ако се разработи бюджет с дефицит от 7 %, тогава автоматично ще влезем в дългова спирала“ – е мнението на Росица Велкова.

Тя обясни също, че предлаганият данък свръхпечалба за облагане на всички юридически лица е за второто полугодие на годината, като принципите на тази еднократна солидарна вноска се прилагат в доста държави членки на ЕС, той е по Регламент 1854 от 6 октомври 2022 г. Финансовият министър се аргументира с това, че основата на облагаемата печалба на корпоративния данък е нараснала през 2022 г., като тя обикновено нараства с 1-2 млрд., но през 2022 г. основата е нараснала с 10 млрд. – това е рязък скок и означа, че има сектори, които са субсидирани повече и на места са се генерирали свръхпечалби. Досега данък свръхпечалба се прилага у нас за сектор горива.

На въпрос дали ще има ликвидна криза в страната, министър Велкова отговори, че сега няма проблеми с ликвидността, страната ни успешно изтегли дълг през януари месец, до септември месец не би следвало да има ликвиден проблем. Ако дефицитът е прекалено голям, през септември месец ще има проблем при теглене на дълг.
Запитана дали да се промени плоският данък, министър Велкова коментира, че редовното правителство трябва да вземе решение дали ще свива разходите или ще увеличава приходите през увеличение на данъците, но нейното мнение е, че плоският данък не трябва да се отменя и че въвеждането на прогресивния данък ще намали събираемостта на приходите.

По актуалната тема за членството ни в еврозоната финансовият министър каза, че продължава усилената работа, 4-те законопроекта, които не бяха приети, ще бъдат внесени в НС и очакваме приоритетно да бъдат приети. Комуникационната кампания ще стартира от началото на м. април, след политическата кампания, следи се критерия инфлация. „Твърдо сме решени в момента, в който критерият инфлация отговоря, с изключенията, направени за Хърватия, да подадем искане за конвергентен доклад, като при тези условия ще кандидатстваме за влизане в еврозоната от 01.01.2025 г.“ – обясни министър Велкова.

По публикацията работи: Пламена Сутева