Бизнес

Швейцарска банка предупреждава за „съществени слабости“ във финансовото си отчитане

Акциите на Credit Suisse падат, след като годишният отчет на банката разкрива още един удар върху опитите й да се възстанови от поредица от скандали

Credit Suisse заяви, че е открила „съществени слабости“ в контрола си върху финансовата отчетност и че клиентите все още теглят пари в брой. Това е последният удар за швейцарската банка, докато се опитва да се възстанови от поредицата от скандали.

Акциите на банката паднаха с цели 5% във вторник, стигайки до 2,12 швейцарски франка – близо до рекордно ниското ниво от понеделник – преди да се възстановят до известна степен и да паднат с 0,7%. Облигациите на Credit Suisse също отслабнаха до рекордно ниски нива във вторник след коментари в забавения годишен отчет.

„Ръководството не е проектирало и не поддържа ефективен процес за оценка на риска, за да идентифицира и анализира риска от съществени неточности във финансовите си отчети“, каза Credit Suisse в своя доклад.
Мениджърският екип на банката в момента работи върху план за справяне със слабостите чрез „укрепване на рамките на риска и контрола“.

Миналия месец Credit Suisse отчете най-голямата си годишна загуба от глобалната финансова криза през 2008 г. и премахна годишните бонуси за своите висши ръководители, след като клиенти изтеглиха милиарди от банката след скандалите.

В годишния доклад се казва, че „значително по-високи тегления на парични депозити“ са започнали в началото на четвъртото тримесечие на миналата година и „изходящите потоци са се стабилизирали до много по-ниски нива, но все още не са се обърнали към датата на този доклад“. Изходящите потоци скочиха до 123 млрд. швейцарски франка (£11 млрд.) миналата година, което накара банката да пробие някои ликвидни буфери.

Credit Suisse беше принудена да забави публикуването на годишния си отчет миналата седмица, след обаждане в последния момент от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ във връзка с това, което Credit Suisse описа като „техническа оценка“ на ревизиите на отчетите за паричните потоци от 2019 г. Банката каза, че тези дискусии вече са приключили.

Нямаше влияние върху финансовите резултати, през която и да е година и всички пруденциални коефициенти – включително коефициенти на капитал, ливъридж, ликвидност и финансиране – останаха непроменени.

Ръс Мулд, инвестиционен директор в AJ Bell, каза: „Въпреки че непосредствените последици от срива на Silicon Valley Bank може да са овладени засега, напрежението около банковия сектор не е подпомогнато от последните разкрития на Credit Suisse, както той определи съществените слабости в контрола за отчитане.

„Това [забавеният годишен отчет] може да е бил „технически“ проблем според швейцарската банка, но в настоящата среда и като се имат предвид неотдавнашните оскъдни резултати на компанията, инвеститорите едва ли са били в добро настроение.“

Банката разтърси своя изпълнителен съвет, заменяйки дългогодишния главен финансов директор Дейвид Матърс с Диксит Джоши, който се присъедини от Deutsche Bank, където беше ковчежник на групата. Матърс беше най-добре платеният изпълнителен директор миналата година и получи общ пакет от заплати и бонуси от 3,9 милиона швейцарски франка (£3,5 милиона), показва годишният доклад.

Новият главен изпълнителен директор на Credit Suisse, Улрих Кьорнер, преди това ръководител на управлението на активи, който беше повишен през август, получи 2,5 милиона швейцарски франка за миналата година.

Председателят, Аксел Леман, реши да се откаже от премията си от 1,5 милиона швейцарски франка за миналата година – „предвид лошите финансови резултати през 2022 г. и предизвикателната ситуация за фирмата в началото на тригодишната трансформация“, четем още в годишния отчет.

Банката заявява също така, че трансформацията, която обяви и започна през 2022 г., за да изгради „нова Credit Suisse“, е „напълно в ход“.

Credit Suisse беше силно засегната от колапса на американската инвестиционна фирма Archegos през 2021 г. и замразяването на милиарди фондове за финансиране на веригата за доставки, свързани с несъстоятелния британски финансист Лекс Грийнсил.

Миналата година Guardian разкри как масивно изтичане на информация показа скритото богатство на клиенти на Credit Suisse, замесени в изтезания, трафик на наркотици, пране на пари, корупция и други тежки престъпления.

Превод и редакция: Венета Николова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 4 седмици
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 3 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 9 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца