Фон дер Лайен каза какво трябва да започне да внася ВС oт Канада

131

По думите на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ЕС трябва да започне да внася ключови суровини от Канада и да ги извлича по нейния модел. Тя говори пред пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург. В речта си тя подчерта изключителната зависимост от Китай по отношение на някои от тях.

„98 на сто от редкоземните материали получаваме от Китай, 93 на сто от магнезия пак оттам, 97 на сто от лития – също от Китай. Ако искаме да бъдем независими, трябва да започнем да снабдяваме и диверсифицираме нашите вериги от партньори, които са близки до нас. Миналата седмица бях в Канада и тя е такъв партньор“.

Утре Комисията ще представи предложения за законодателен акт за суровините от критично значение, съобщи Фон дер Лайен. Тя подчерта, че той е една от главните съставни части на индустриалния план на ЕС за Зеления пакт.

Актът трябва да гарантира доставките за ключови суровини за цифровия и зеления преход. Фон дер Лайен изтъкна, че необходимостта от тях ще нараства драматично през следващите десетилетия. В тази връзка тя заяви, че е необходимо да се извличат повече руда и и минерали в Европа, а преработвателният капацитет да се засили поне до 40 на сто от годишното потребление.

По публикацията работи: Велислава Велева