Финансовият министър обясни в какъв случай ще има риск за влизането ни в Еврозоната

53
Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Служебният финансов министър Росица Велкова оповести, че с приетия на МС държавен бюджет, дефицитът ще е 3%. Тя обясни, че ако новите народни представители увеличат дефицита, то това би довело до риск за влизането на страната ни в Еврозоната

„На заседание на МС се прие концепция за приемане на държавния бюджет. Дефицитът ще бъде 3%“. Това заяви на брифинг служебният министър на финансите Росица Велкова.

„Ако новите депутати приемат бюджета в този вид, нямаме риск за Еврозоната, ако те увеличат дефицита на бюджета, това означава, че ние бихме влезли в процедура по свръхдефицит. Това ще доведе до по-голям държавен дълг, което ще затрудни събирането на ликвидност на международните пазари, да се набере обем и при условия, че не може да се набере дълг, да се прибегне до теглене на дълг от Международния валутен фонд“, заяви още Велкова.

Проектът на Закона за държавния бюджет ще бъде предаден за обществено обсъждане и за преминаване на съгласуване и обсъждане със съвета за тристранно сътрудничество на 3 април.