Президентът за инцидента в Черно море: Всеки ден се увеличава рискът от глобален военен сблъсък

112
Кадър: Facebook/"По света и у нас" - новините на БНТ

Държавните глави на Румъния и България също се включиха с коментари във връзка със случилия се инцидент между руски изтребител и американски дрон над Черно море. В момента Клаус Йоханис е на официално посещение в България, по покана на Румен Радев.

„Трябва да бъдем изключително внимателни и проактивни с това, което се случва, говорейки за руската агресия в Украйна. Този конфликт вече прераства в глобален икономически сблъсък, но ние трябва да направим всичко възможно да не прерасне в глобален военен сблъсък. Конфликтът, ако продължава във времето, ще продължи да разширява и своя териториален обхват и форми на военни стълкновения“, коментира Румен Радев.

Вижте само събитията от изминалата и тази година. Взривът на Керченския мост, взривяването на Северен поток, падането на ракета на територията на Полша и смъртта на невинни цивилни граждани, а сега и случаят с дрон над неутрални води в Черно море. Това трябва да ни подсказва, че всеки ден от тази война увеличава риска, не само за нашите икономики и социални системи, увеличава риска за гарантиране на мира и сигурността в глобален аспект. Затова, наред с подкрепата за Украйна, ние трябва да работим така, че този конфликт да бъде преустановен възможно най-бързо“, добави президентът Румен Радев.

„Инцидентът с дрона вчера е тежък и буди съжаление. Официалното съобщение по този въпрос се прави от американска страна“, каза от своя страна държавният глава на Румъния Клаус Йоханис.