Любопитно

Случвало ли ви се е да заспите на едно легло, заедно с бебето си? Внимавайте, защото това може да е опасно

Оказва се, че заспиването на едно легло заедно с бебето, може да бъде особено опасно за него, в случай, че не сме достатъчно осведомени по темата. Специалисти дадоха някои съвети как да избегнем фатални моменти и какво да избягваме, заспивайки с бебето си

Родителите е добре да бъдат посъветвани за безопасност относно съвместния сън с техните бебета, за да се повиши осведомеността за синдрома на внезапна детска смърт (SIDS), предупреждават експерти, пиеш Independent.

Това идва, след като проучване на благотворителната организация Lullaby Trust разкри, че повечето родители спят заедно с бебетата си в даден момент, което означава да споделят легло или друга повърхност, на която да спят с бебето.

Анкета сред 3402 нови родители установи, че девет от 10 родители са спали до бебето си, но само четирима от 10 са били посъветвани от здравен специалист как да намалят риска от настъпване на детска смърт по време на сън.

Lullaby Trust също установи, че повече от 40% от родителите признават, че са заспивали с бебето си по потенциално опасен начин, като например на диван или фотьойл, което може да увеличи риска от SIDS до 50 пъти.

В допълнение, нов доклад на учени, включително от Оксфордския университет, установи, че трябва да се направи повече, за да се повиши осведомеността относно безопасните практики за сън. Докладът призовава за открити разговори между родители и професионалисти

Данните сочат, че 42 процента от внезапните смъртни случаи на бебета се случват в бедните квартали, в сравнение с осем процента в най-малко нуждаещите се.

Ако родителите спят заедно, Lullaby Trust казва, че трябва да държат възглавниците и спалното бельо за възрастни далеч от бебето, както и всякакви други предмети, които биха могли да покрият главата им или да ги накарат да прегреят.

Бебетата трябва да спят по гръб, други деца или домашни любимци не трябва да се вкарват в леглото и родителите трябва да се уверят, че бебетата няма да бъдат заклещени или да паднат от леглото.

Бебетата също не трябва да заспиват с родител на диван или на фотьойл.

Допълнителни опасности възникват, ако родителите пият алкохол, пушат или имат недоносено бебе или бебе с ниско тегло.

Според проведеното проучване на благотворителната организация, половината от родителите са заспивали в леглото с бебето си случайно, като 40% са го правили повече от веднъж.

Данните от Националната база данни за детската смъртност показват, че от всичките 6503 смъртни случая на бебета и деца, настъпили между април 2019 г. и март 2021 г. в Англия, 30 процента са настъпили внезапно и неочаквано, а от тях 64 процента са без непосредствена видима причина. Общо 126 бебета са сертифицирани като смъртни случаи от SIDS.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 1 седмица
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 1 седмица
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца