Уолстрийт ще плати за плановете за облекчаване на депозитите в двете фалирали американски банки, а не данъкоплатците

38
Снимка: Pixabay.com

Парите за пълно възстановяване на вложителите на рухналата Silicon Valley Bank и затворената Signature Bank ще бъдат осигурени от други банки, а не от данъкоплатците, казаха служители на Министерство на финансите.

Фондът за гарантиране на влоговете, който ще покрива депозитите, се финансира с тримесечни такси, определяни от финансовите институции, и лихви по държавни облигации.

Използването на DIF за подкрепа на вложителите се разглежда от администрацията на Байдън, като начин да се избегне повторното разпалване на обществения гняв, предизвикан от финансираните от данъкоплатците спасителни програми на Уолстрийт през 2008 г.

ВАШИНГТОН — Плановете, обявени в неделя, за пълно възстановяване на депозитите, направени в рухналата Silicon Valley Bank и затворената Signature Bank, ще разчитат на Уолстрийт и големите финансови институции — не на данъкоплатците — да платят сметката, казаха служители на Министерството на финансите.

„За банките, които бяха поставени под синдик, FDIC ще използва средства от Фонда за гарантиране на депозитите, за да обезпечи оздравяването на всичките му вложители“, каза високопоставен служител на Министерството на финансите, който говори пред репортери в неделя за плана при условие на анонимност.
„Фондът за гарантиране на влоговете носи риска“, подчерта служителят. „Това не са средства на данъкоплатеца.“

Фондът за гарантиране на депозитите е част от FDIC и се финансира от тримесечни такси на финансовите институции, застраховани от FDIC, както и от лихвите върху средствата, инвестирани в държавни облигации.

DIF в момента разполага с над 100 милиарда долара, сума, която служителят на Министерството на финансите каза, че е „повече от напълно достатъчна“ за покриване на влоговете в SVB и Signature.

В допълнение към защитата на тези депозити, Федералният резерв обяви нова програма за срочно финансиране на банките, която е насочена към защита на институциите, уязвими от нестабилността на пазара, създадена от фалита на SVB.
Новият механизъм на Фед ще предлага заеми до една година на банки, спестовни асоциации, кредитни съюзи и други институции. Тези, които се възползват от възможността, ще бъдат помолени да заложат висококачествено обезпечение като съкровищни ​​облигации, дълг на агенции и обезпечени с ипотека ценни книжа.

BTFP ще оцени тези активи с фиксиран доход по номинална стойност. Това е благодат за банките, които държат дългосрочни активи с доходност, по-ниска от текущите пазарни нива. В споразумение за обезпечение на BTFP тези облигации биха стрували повече, отколкото са на открития пазар, където биха се продавали на загуба.

Редакционната колегия на Wall Street Journal нарече плана за спасяване на депозитите на DIF и BFTP като две отделни „спасителни програми“ в статия в неделя.

Но служители на администрацията на Байдън силно отхвърлиха идеята, че плановете на банката представляват „спасителен план“.

„Притежателите на акции и облигации на банките се заличават“, каза служител в Министерството на финансите. „Те поеха риск като собственици на ценните книжа, те ще поемат загубите.“

„Фирмите не се спасяват… вложителите са защитени.“

Стратегията на Белия дом е предопределена от спомена за обществения гняв, предизвикан от това, че данъкоплатците платиха спасителните мерки на големите банки на Уолстрийт по време на финансовата криза от 2008 г. Използването на DIF за подкрепа на вложителите се разглежда като начин да се избегне повторението на същия процес.

Президентът Джо Байдън каза, че използването на DIF ще гарантира, че „доларите на данъкоплатците няма да бъдат изложени на риск“.

Още в неделя вечерта имаше признаци, че планът на Байдън да използва DIF е бил посрещнат с одобрение на Капитолийския хълм.

Сенатор Бърни Сандърс, I-Vt., яростен критик на спасяването на банките от 2008 г., каза, че ако трябва да има спасяване на SVB, „то трябва да бъде 100 процента финансирано от Уолстрийт и големи финансови институции“, какъвто е DIF.

Сандърс обвини за краха на SVB успешните усилия на републиканците за смекчаване на банковите регулации, подписани от бившия президент Доналд Тръмп през 2018 г. Демократическата представителка от Калифорния Кейти Портър каза, че вече пише законодателство, за да отмени законопроекта от ерата на Тръмп.

Дори някои републиканци изразиха подкрепа за федералните действия, предприети за спиране на последиците от SVB и Signature.

„Имам доверие в нашите финансови регулатори“, за да гарантират, че банковата система е стабилна, заяви в изявление конгресменът Патрик Макхенри от Северна Каролина – републиканският председател на Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите.

Сенаторът от Републиканската партия, избран от Южна Каролина – Тим Скот, който е и потенциален републикански кандидат за президент през 2024 г., каза, че е „важно да доведем нашите пазари до спокойно и организирано решение“.

Но всеки намек за политическо разведряване беше само временен. Републиканците и демократите останаха дълбоко разделени по въпроса за финансовото регулиране, подготвяйки почвата за битки по-късно тази година за това кой е виновен за колапса на SVB и как да се предотврати следващия масов банков фалит.

Драматичните ходове в неделя дойдоха само няколко дни след като SVB, ключов център за финансиране на технологични компании, съобщи, че изпитва затруднения, предизвиквайки изтичане на депозитите от банката. Подписването беше закрито от правителството в неделя.

Фалитът на SVB е най-големият срив на финансова институция в страната, откакто Washington Mutual се разпадна през 2008 г.

Превод и редакция: Венета Николова