Песков с първи коментар за документалния филм „Навални“ и спечеления от него „Оскар“

108
Кадър: Youtube/MSNBC

Както вече стана ясно, „Навални“ завоюва награда „Оскар“ в категория документален филм. Коментарът на Кремъл не закъсня. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че присъждането на „Оскара“, показва политизиране от страна на Холивуд.

Кремъл заяви днес, че присъждането на награда “Оскар“ на документалния филм за хвърления в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални показва „определен елемент на политизиране“ от страна на Холивуд, съобщи Ройтерс.

„Навални“, който вчера спечели наградата „Оскар“ за най-добър документален филм, показва как критикът на Кремъл се възстановява в Германия, след като беше отровен с нервнопаралитично вещество в Сибир през 2020 г., и работи с разследващия новинарски сайт Белингкат (Bellingcat) за откриване на извършителите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не е гледал филма. „Смея да предположа, че, разбира се, има известен елемент на политизиране на темата“, добави в същото време той.

Той заяви, че Холивуд не е чужд на политиката, „но не мога да говоря за никакви кинематографични достойнства на този филм, защото не съм запознат с него.“

Във филма Навални посочва отговорността на екип от агенти на Федералната служба за сигурност за отравянето си. Русия отрича да се е опитала да го убие.

По публикацията работи: Пламена Сутева