Руски учени с голям пробив: Откриха най-древния известен диамант на планетата (СНИМКА)

97

Руски учени откриха най-древния известен диамант на планетата в образци от Якутия на възраст около 3,6 милиарда години.

„Откритият от нас диамант изглежда е най-старият, изследван досега. Възрастта на сингенетичното сулфидно включване на този диамант се оценява на около 3,6 милиарда години. Според нашите резултати той е бил уловен от растящ оливин при доста високи температури от над 1400 градуса по Целзий и налягане от над 5,5 гигапаскала. Това съответства на дълбочина от около 180 км и началото на етапа на навлизане в долната граница на литосферната мантия на древните платформи в дълбочините на зоната на диамантена стабилност“, пише академик Николай Похиленко от Института по геология и минералогия „Соболев“.  Предишно подобно изследване на условията и времето на образуване на хиляди диаманти даде възраст, съответстваща на средния архейски диапазон (3,2-2,5 млрд. години).

Изследванията показаха, че диамантът в оливиновото зърно трябва да е произлязъл или от стопен силикат, обогатен с карбонатен компонент (карбонатна течност), или от разтопен сулфид с разтворен въглерод.

Пробите от скали и минерали на литосферната мантия, сред които е открит скъпоценният камък, са взети в Якутия от кимберлитовата тръба Удачная, която е едно от най-големите диамантени находища в Русия. Геолозите събират и изследват колекции от уникални проби, взети преди кариерата да бъде затворена през 2014 г.

По публикацията работи: Велислава Велева