Търсенето на ипотечни кредити леко се възстановява, въпреки нарастващите лихви

46
Снимка: Pixabay.com

Общият обем на молбите за ипотечни кредити е нараснал със 7,4% за последната седмица, според Mortgage Bankers Association (Асоциацията на ипотечните банкери). Заявленията за рефинансиране на жилищен заем са скочили с 9% отново на седмична база, но са със 76% по-малко в сравнение със същата седмица преди една година.

След като спадна до 28-годишно дъно през предходната седмица, търсенето на ипотечни кредити леко се възстанови, въпреки че лихвените проценти се повишиха.

Общият обем на молбите за ипотечни кредити нарасна със 7,4% миналата седмица, според сезонно коригираният индекс на Асоциацията на ипотечните банкери.

Това се случи, въпреки че средният лихвен процент по договори за 30-годишни ипотеки с фиксиран лихвен процент със съответстващи салда по заеми ($726 200 или по-малко) се увеличи до 6,79% от 6,71%. Това е най-високото ниво от ноември 2022 г. и е с 270 базисни пункта по-високо от преди година.

„Дори и при по-високите ставки миналата седмица имаше повишение на заемните заявленията, но това е в сравнение с две седмици на спад до много ниски нива, включително празничната седмица“, отбеляза Джоел Кан, MBA икономист.

Заявленията за рефинансиране на жилищен заем скочиха с 9% на седмична база, но са със 76% по-малко в сравнение със същата седмица преди една година. При темповете от миналата седмица имаше едва 200 000 кредитополучатели, които можеха да получат месечни спестявания от рефинансиране, в сравнение с над 2 милиона, които можеха да се възползват от този процент преди една година, според изчисления на Black Knight, фирма за данни и анализи на ипотечни кредити.

Молбите за ипотечни кредити за закупуване на жилище се повишиха със 7% за последната седмица и са с 42% по-ниски в сравнение със същата седмица преди една година. Сега има повече инвентар на пазара в сравнение с преди година, но новите обяви все още са слаби, което предполага, че това, което се продава, не се продава много бързо.

Скокът в търсенето може да е само началото на традиционно натоварения пролетен пазар. Дялът на заявленията за ипотечни кредити с променлива лихва обаче нарасна миналата седмица, което предполага, че повече купувачи се стремят да си позволят днешния все още скъп жилищен пазар. ARM предлагат по-ниски лихвени проценти при по-висок риск.

Лихвените проценти по ипотечните кредити са се повишили дори над 7%, според отделно проучване на Mortgage News Daily. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл каза във вторник пред законодателите на Капитолийския хълм, че повишаването на лихвите може да се ускори отново. Това изплаши инвеститорите и повиши доходността на облигациите. Лихвените проценти по ипотечните кредити следват слабо доходността на 10-годишните държавни облигации.

„Въпреки че председателят на Федералния резерв Пауъл не каза нищо забележително ново или различно, пазарите прочетоха достатъчно в неговото изказване, за да променят курса на очакванията за лихвените проценти на Фед по смислен начин“, каза Матю Греъм, главен оперативен директор на Mortgage News Daily.

Превод и редакция: Венета Николова