България

Тържествено посрещнаха български контингент, завърнал се от военна операция на ЕС (СНИМКА)

Пореден български контингент изпълни успешно задачите си във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина „Алтеа”. Това съобщиха за медия „Нова Вест“ от пресцентъра на Министерството на отбраната на Република България. Тържествено бе посрещнато в Плевен военното формирование. Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков приветства българския контингент

„В продължение на шест месеца, на километри от Родината, в напрегната обстановка, Вие достойно защитихте името на България и Българската армия“. С тези думи командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков приветства поредния български контингент, който приключи участието си във военната мисия на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа”.

Военното формирование от Въоръжените сили за участие в състава на многонационалния батальон на EUFOR в операция „Алтеа“ в Босна и Херцеговина „Алтеа” бе посрещнато тържествено днес в Плевен.

„Вие показахте висок професионализъм при изпълнението на поставените Ви нелеки задачи по патрулиране и охрана, проявихте чувство за отговорност, като дадохте своя принос за по-нататъшното укрепване авторитета на нашата армия сред контингентите на страните от НАТО и Европейските сили за сигурност“, подчерта още генерал-майор Дешков.

„Българската армия изпълнява достойно и отговорно своите ангажименти като надежден съюзник на страните от НАТО и ЕС в и извън територията на страната. Повече от две десетилетия българските военнослужещи допринасят за запазването на мира и сигурността в Западните Балкани, повишават способностите си за работа в международна среда, утвърждават авторитета на Родината зад граница“. Това се посочва в поздравителния адрес от министъра на отбраната Димитър Стоянов към военнослужещите от .

Помощник-националният командир на формированието подполковник Калоян Стоянов благодари на своите подчинени за усърдието и старанието при изпълнението на задачите. „Благодарение на Вас сега стоя тук. Един командир е нищо, ако не е заобиколен от отдадени на работа си професионалисти, които да го следват и подкрепят. С поведението си навсякъде Вие бяхте едни отлични посланици на България пред света“, подчерта той.

Военнослужещите от контингента бяха наградени от името на министъра на отбраната Димитър Стоянов, както и от командира на Съвместното командване на силите (СКС), командира на Сухопътните войски и командира на Единния център за начална подготовка полковник Иван Вълев.

На тържествения ритуал присъстваха още генерал-майор Валери Цолов -командир на СКС, представители на държавната и местната власт, командири на военни формирования и военнослужещи от гарнизон Плевен, представители на военно-патриотичните организации.

Снимка: Министерство на отбраната
Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Пламена Сутева

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 6 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 6 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца