Румъния започна да се бори за това още през 2017 година. Според проф. д-р Ана Кочева от Института за български език на БАН, това означава, че пред света произходът на Добруджанската баница ще бъде румънски и българите няма да имат нищо общо с него
Добруджанската баница стана защитен продукт на Румъния, която от 2017 г. се бори за това, каза пред БНР проф. д-р Ана Кочева от Института за български език на БАН.
„Доколкото разбирам това ще бъде пред света истинският произход на този продукт. Всички производители, които се намират в този географски район в Румъния ще имат права върху продукта и разбира се, съседите, т.е. ние, няма да имаме нищо общо с добруджанската баница“, добави проф. Кочева.
Тя поясни, че в Добруджа тази баница не се нарича добруджанска. Там е известна като добруджанска каварма. „Теренните проучвания, които ние правим, са много сигурен атестат за българския характер на някои спорни езикови и кулинарни факти“, каза проф. д-р Ана Кочева.
Добруджанската баница е характерна за всички български села от този регион, поясни тя.
По публикацията работи: Пламена Сутева
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment