Румъния започна да се бори за това още през 2017 година. Според проф. д-р Ана Кочева от Института за български език на БАН, това означава, че пред света произходът на Добруджанската баница ще бъде румънски и българите няма да имат нищо общо с него
Добруджанската баница стана защитен продукт на Румъния, която от 2017 г. се бори за това, каза пред БНР проф. д-р Ана Кочева от Института за български език на БАН.
„Доколкото разбирам това ще бъде пред света истинският произход на този продукт. Всички производители, които се намират в този географски район в Румъния ще имат права върху продукта и разбира се, съседите, т.е. ние, няма да имаме нищо общо с добруджанската баница“, добави проф. Кочева.
Тя поясни, че в Добруджа тази баница не се нарича добруджанска. Там е известна като добруджанска каварма. „Теренните проучвания, които ние правим, са много сигурен атестат за българския характер на някои спорни езикови и кулинарни факти“, каза проф. д-р Ана Кочева.
Добруджанската баница е характерна за всички български села от този регион, поясни тя.
По публикацията работи: Пламена Сутева
**Президентът Радев обяви остри критики срещу управлението на казуса "Лукойл": Нарушения на Конституцията и правовата…
**Деница Сачева: „Румен Спецов е професионалист с опит, а бюджетът за 2026 г. е единственият…
**ТРАГИЧНО ПТП НА АВТОМАГИСТРАЛА „ТРАКИЯ“ ВЗЕМА ТРИ ЖИВОТА** Трима души загинаха, а един е тежко…
**Скандал около сина на евродепутата Радан Кънев: 17-годишен младеж задържан с наркотици** В ранните часове…
**Уикендът обещава спокойно и меко време с леки облаци и мъгли** България очаква сравнително тиха…
**Уикендът обещава спокойно и меко време с леки облаци и мъгли** България очаква сравнително тихо…
Leave a Comment