Любопитно

Най-странните традиции и ритуали, които се правят в Германия по време на сватби

В много страни съществуват уникални обичаи и традиции – особено, когато са свързани с важни тържества. Един най-главните моменти в живота на всеки човек е сватбата. В Германия имат интересна и странна традиция, свързана с този важен ден.

На този ден всеки се старае да спазва заветите от предишните поколения, защото това благославя брака. Германия също има своите оригинални сватбени традиции.

Жената прави предложение:

Както в повечето страни по света, предложението за брак обикновено се прави от мъжа. Но германците имат забавен обичай: на датата 29 февруари всяка жена може да предложи брак на харесан от нея мъж и той трябва да се съгласи. За трябването – трябва, ама все пак не е длъжен! Ако откаже, тогава „предобря“ с добър подарък дамата, която му е предложила брак.

Чупене на чинии:

В немската култура има необичайно сватбено обичай, който не се среща в други страни. Нарича се „Полтерабенд“ (Polterabend). Същността му е да се организира парти в къщата на булката – за което обаче не се изпращат покани; смята се, че човек, който знае за провеждането му, трябва сам да дойде. Всички гости носят със себе си голямо количество чинии, а накрая тържествено ги чупят на парчета. Младоженците трябва заедно да съберат парчетата, което символизира дълъг и щастлив брак, пише actualno.com

Връщане на часовника:

Традиционно младоженците искат да да се венчаят в църквата предиобяд: колкото по-рано, толкова по-добре. Това се смята за добър знак. Ако обаче закъснеят и часовникът в църквата премине 12.00 ч., го връщат обратно, за да се спази традицията. Рязане на дънер.

След брака младоженците ще бъдат изправени пред трудно изпитание: те трябва заедно да разрежат дънер, но с голям двуръчен трион! Тази традиция може да изглежда странна – нали днес има толкова много марки най-различни моторни резачки? Но нейното значение е символично: рязането на дънер с двуръчен трион изисква не само сила, но и способност за съвместна работа. Така двойката доказва желанието си да изгради здрав и дълготраен брак.

Кражба на булката:

Както и у нас, в Германия има традиция за кражба на булката, която скриват в някоя кръчма. Младоженецът трябва да я открие – а във всяко заведение, където не я намери, е длъжен да пие и да почерпи приятелите си. Също трябва да плати, задето е изгубил годеницата си.

Втори празничен ден:

За германците е обичайно да празнуват сватбата два дни. На другия ден след основното тържество се прави голяма домашна гощавка, на която се канят много хора и колкото се може повече деца. На това парти булката може да бъде открадната отново и младоженецът пак ще трябва да я намери, като използва знаци, дадени от гостите.

Балони и будилници за първата брачна нощ:

Друг весел и забавен ритуал е следният: в къщата, където младоженците ще прекарат първата си брачна нощ, преди сватбата идват роднини и приятели. Те се шегуват, като оставят пикантни изненади в спалнята им. Тя плътно се запълва с толкова много балони, че на младоженците им се налага да ги пукат едва ли не цяла нощ, за да стигнат до леглото. Друг весел начин да си правите шеги с младите, е да навиете будилници за ранните сутрешни часове и да ги скриете из разни кътчета в спалнята.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/curious/zashto-ima-tradicija-zachupene-na-chiniiv-germanija-news_1921788.html © Actualno.com

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Вeлислава Велева

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 7 часа
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 7 часа
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца