Любопитно

Помагат ли растителните екстракти в борбата с цистита? Това са най-полезните сред тях

Циститът е заболяване, което създава голям дискомфорт и повлиява качеството на живот на много пациенти. По-често е засегнат нежният пол, но това не означава, че деца и мъже не боледуват. Растителните екстракти са един прекрасен избор в борбата с цистита, както в момент на заболяване, така и за предпазване от рецидив.

Какво представлява циститът?

Циститът представлява най-често срещаната инфекция на пикочния мехур, която се причинява основно от бактерии. Уретрата представлява каналът, по който урината се изхвърля от организма. Дължината му при дамите е около 4 см, а при мъжете, около 20см. Това е причината, поради която основно нежният пол е засегнат от цистит.

Какви видове цистит има?

Най-общо, заболяването се разделя на остър и хроничен цистит. Острият настъпва внезапно, докато хроничният представлява периодично повтарящи се епизоди на обостряне на заболяването. Освен това, в зависимост от причинителя циститът може да бъде инфекциозен (бактериален) и неинфекциозен.

Растителни екстракти при лечението на цистит с доказана ефективност.

В състава на Буконокс ( Agathosma betulina) влизат четири растителни екстракта, които във времето са доказали своята ефективност. Към тях спадат: екстракт от червена боровинка, мечо грозде, бяла бреза и уникалния екстракт от билката бучу. Една от съставките, която се съдържа в Буконокс е бучу. Представлява билка, която се използва в традиционната Южно-Африканската медицина. През 1821г. е регистрирана във Великобританската фармакопея като средство за лечение на цистит, уретрит, нефрит и катар на пикочния мехур. Антибактериалният ефект на бучу се дължи на флавоноидите. Екстрактът има доказана ефективност срещу редица бактерии (E. coli, Ps. Aeruginosa, St. aureus и др), която се дължи на блокиране на синтезата на ДНК в бактериалните клетки. Бучу може да се приема продължителен период от време и е подходящо за хора с чести и повтарящи се инфекции, като това го прави перфектна алтернатива на антибиотиците, пише Ladyzone.bg

Червената боровинка 

(Cranberry, Vaccinium macrocarpon), която може да се открие в състава на Буконокс, представлява малък храст, със сравнително къси клони, които са с дължина приблизително 20 см. Добре познати са свойствата и ефективността й в борбата с уроинфекциите.  Широко използвана за предпазване от възпалителни заболявания на пикочните пътища. Червената боровинка съдържа проантоцианидини, които блокират прикрепването на патогенните E.

Мечо грозде (Arctostaphylos uva-ursi)

Друга прекрасна съставка на Буконокс е екстрактът от Мечо грозде. Ефектите на мечото грозде са познати на медицината още от дълбока древност (2-ри век след Христа). Растението вирее предимно в Северното полукълбо. Името му произлиза от факта, че плодовете на това растение са любим деликатес на кафевите мечки. Мечото грозде притежава редица активни съставки, включително арбутин, метиларбутин, танини, урсолова киселина, някои флавоноиди и др.

Екстракт от Бяла бреза (Betula alba)

Растението бяла бреза е широко разпространено в северните части на планетата и неговите лечебни свойства също са използвани още от античността. Екстрактът от бяла бреза проявява антибактериално действие срещу щамове на S. aureus, P. aeruginosa, B. subtilis и др. Установено е, че растението действа срещу E. coli, посредством съдържащият се в него бетулин и бетулинова киселина. Тези две активни съставки увеличават свободните радикали в бактериалната клетка. Освен това, бялата бреза намалява антиоксидантите в бактериалната клетка и по този начин я убиват.

Клинично проучване, с пациенти, страдащи от инфекции на уринарния тракт, показва че прием на екстракта намалява бактериите в урината, а някои пациенти даже са били излекувани

По публикацията работи: Велислава Велева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца