Кога да очакваме нормализиране на цените на пазара? Коментар на шефа на най-голямата борса у нас (ВИДЕО)

38

Поскъпването на хранителните стоки продължава като 5 лева е цената на едро на пристигащите оранжерийни домати и краставици. Това сочи индексът на тържищните цени, а от началото на годината равнището му скочи с почти 7 на сто. По думите му 5 лева е цената на едро на пристигащите оранжерийни домати и краставици.

Според директора на най-голямата зеленчукова борса в Южна България край село Първенец Илия Гатев надценките са много ниски. Той добави, че имат непрекъснати проверки, тъй като всички търговци там са на едно място. Хората обаче нямат притеснения тъй като надценките на тяхното тържище са много ниски, 10-20 ст. на кг. е горе долу надценката на продуктите. „1 лев по-скъпи са средно на килограм отколкото миналата година. До месец ще имаме нормални цени и повече продукция“, смята Гатев.

Много от търговците продават с надценка 20 стотинки на килограм, което не увеличава цените за крайния потребител. Извън тържището могат да се търсят подозрения за спекула. От 2020 г. сме в криза, откакто се вдигнаха цените на горивата. Много от търговците натрупаха загуби, това се отразява днес, когато сме стигнали нива на инфлацията от 20%.

Българската стока е с по-високи цени, но тя вече е и дефицитна. По-скъпи са най-вече доматите и краставиците, но това се дължи на ръста в цените на торове и препарати“, обясни той. „Най-голямо е поскъпването при доматите и краставиците като това се дължи основно на повишението на горивата, разходите за торови препарати, горива, за електроенергия.“, добави още той.

Повече от коментара на директора на най-голямата борса у нас, чуйте във видеото:

По публикацията работи: Велислава Велева