Сензационен рекорд: Недоносени близнаци влязоха в книгата с рекорди на “Гинес“ (СНИМКИ+ВИДЕО)

165

Kaнадски брат и сестра, родени на 22 седмици подобриха рекорд от Гинес за най-недоносените близнаци в света. Адия и Адриал Надараджа са родени 126 дни преди термина, надминавайки предишния рекорд от 125 дни по-рано, поставен през 2018 г. от близнаци в Айова.

Ако децата бяха родени дори един час по-рано от 22 седмици, лекарите от болницата не биха опитали тяхното спасяване, казва Гинес, цитиран от ВВС. Обичайно бременността при хората трае 40 седмици, което означава, че Адия и Адриал са се появили на бял свят 18 седмици преждевременно.

Майка им Шакина Раджендрам казва, че когато е започнала да ражда само на 21 седмици и пет дни, лекарите са й казали, че бебетата „не са жизнеспособни“ и имат „0% шанс за оцеляване“. Това е втората й бременност, след като губи първото си дете само няколко месеца по-рано в същата болница, близо до дома им в Онтарио.

Отец Кевин Надараджа каза, че от болницата им казали, че няма да могат да помогнат с толкова ранна бременност, оставяйки го буден през нощта да се моли с „лице, обляно в сълзи“. Повечето болници не се опитват да спасят деца, родени 24 до 26 седмици преди термина. Но за щастие двойката успява да се премести в болницата Mount Sinai в Торонто, която разполага със специализирано отделение за интензивно лечение на новородени. На втория ден от приема на родилката в болницата, 21 седмица и 6 дни от бременността – й е казано, че ако децата се родят дори няколко минути преди 22 седмици, те ще бъдат оставени да умрат.

Въпреки силното кървене, тя каза, че е направила всичко възможно да „задържи бебетата“ още няколко часа. В крайна сметка водите й изтичат 15 минути след полунощ. Децата се раждат по-малко от два часа след като навлизат в 22 седмица на бременността.  Адиа и Адриал вече са доживели до една година, въпреки сериозните медицински проблеми в началото.

„Гледахме как бебетата почти умират пред очите ни много пъти“, каза г-жа Раджендрам. Въпреки че все още са внимателно наблюдавани от лекарите, близнаците се „справят страхотно“. Най-преждевременно роденото бебе е Къртис Мианс от Алабама , който е роден на 21 седмици и един ден.