Родители и деца пресичат със страх: Опасна пешеходна пътека край наше село

79
Снимка: "Нова Вест"

Опасна пешеходна пътека застрашава живота на жителите на село Скравена. Участъкът неведнъж е предизвиквал инциденти с фатален край, но реакция от страна на институциите до този момент не е имало. В селото около 2000 души.

Една трета от тях живеят в местността „Паланката“, която е отделена от селото от международен път Е-79. За да стигнат центъра на Скравена, където се намират училище, детска градина, аптека и магазини, хората ежедневно пресичат главния път. Но със страх.

„Живея в центъра на селото и се налага често да пресичаме тази зона тук за „Паланката“, защото въздухът е много по-хубав, по-спокойно е за децата, обаче пресичането е много трудно. Ако случайно евентуално някой реши да ни даде път, следващият шофьор го застъпва, започва да му свирка и да го изпреварва, както винаги ние се движим по 5-6 жени с майки с колички и последните две не могат да пресекат спокойно и нас ни е страх и седим примерно по 20-30 минути да пресечем от едната страна до другата. Много деца, които учат тук в скравенското училище, в детската градина, задължително трябва да има човек с тях да пресекат, те самостоятелно не могат да пресичат“, разказва пред БНТ Гергана Минкова, жител на село Скравена. Това е и единствената пешеходна пътека, която свързва селото с местността „Паланката“. Трагични инциденти в участъка не липсват, а хората от селото от години предупреждават за опасната отсечка.

„Проблемът е голям, аз имам познати, които живеят в „Паланката“ и до ден днешен не смея да пресека пътя от страх, тъй като стават инциденти, миналата година моят комшия загина точно на това място поради несъобразена скорост или ако едната кола в посоката спре, другата продължава да изпреварва и се застрашава животът“, заяви Християна Вълова, жител на село Скравена.

„Това е един много натоварен международен път, по който минават изключително голямо количество тежкотоварни камиони, автобуси и друг трафик, пешеходната пътека е много лошо маркирана, липсват задължителните пътни знаци, които би следвало да са в обхвата на тази пешеходна пътека и да предупреждават водачите още от далече, че може да пресекат хора“, каза Диана Русинова, председател на Европейския център за транспортни политики.

По публикацията работи: Велислава Велева