Любопитно

Няколко изпитани народни метода за почистване на загоряла тенджера

Съдовете от неръждаема стомана са предпочитани от много домакини, тъй като са се доказали със своите качества – практичност, издръжливост и добра цена. Този вид съдове обаче, потъмняват с течение на времето. Поради честата употреба по тях се образуват следи от мръсотия, стара мазнина, котлен камък и др., които се чистят изключително трудно. Все пак има няколко народни метода за почистване на такива съдове, които са изпитани и доказани във времето

Народни начини за почистване на загоряла тенджера

Най-добрият начин да почистите лесно стар или загорял съд от неръждаема стомана отвътре е да го изварите. Врящата вода ще ви помогне да почистите ефективно вътрешността на съдовете и дори да се отървете от много стара мръсотия, сажди и мазни отлагания. Незначителните замърсявания върху тенджера от неръждаема стомана, които се появяват по време на готвене, могат лесно да бъдат отстранени с мек почистващ препарат. За по-голяма ефективност към тази вода трябва да добавите сода и сол, сапун за пране и оцет. Този метод ефективно премахва мръсотията и помага за възстановяване на блясъка и чистотата на тенджерата, пише actualno.com.

Загряване със сол

Друг ефективен „бабин“ начин за ефикасно почистване на мръсна тенджера от неръждаема стомана у дома е нагряването със сол. Такова почистване е ефективно за почистване на тенджерата отвътре, за леки замърсявания. Солта ще ви помогне да се отървете от много примеси. Ако замърсяването е силно и прегряването със сол не помага, можете да добавите сода, сапун и вода в допълнение към солта и да поври един час.

Почистете с активен въглен

Добър начин за почистване на загорели съдове от неръждаема стомана не само отвътре, но и отвън е активният въглен. Попива добре замърсяванията и мазнините, оставяйки я чиста и блестяща. Можете да се отървете от натрупаните сажди, като използвате активен въглен. Трябва да смажете няколко опаковки въглища в хаван и да ги смесите с вода, за да направите гъста маса. Можете да използвате блендер, само тогава ще трябва да се измие добре. Тази смес трябва да се използва като обикновен препарат: нанесете върху гъба и измийте съдовете.

Почистване със сода бикарбонат и оцет

Ако имате загорял тиган, не бързайте да го почиствате със сурови средства: можете да повредите метала. Можете да изтриете мръсотия и изгаряния с домашни средства: оцет и сода. С помощта на оцет съдовете могат да се почистят до блясък. Отделно трябва да се използва разтвор на оцет или сода. Оцетът е ефективен, ако трябва да премахнете старите мазнини – киселината ги разтваря идеално. Содата се справя добре с котлен камък, сажди. И в двата случая трябва да направите разтвор и да кипнете за един час, след което да измиете с препарат или сапун.

По публикацията работи: Пламена Сутева 

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 2 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 2 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца