Възможно е несъзнателно да разваляте вкуса на кафето, при неговото приготвяне

47
Снимка:Pixabay

И приготвянето на кафе има своите тънкости, които трябва да следваме, за да бъде резултатът чаша вкусно и ароматно кафе. Много често обаче, при приготвянето на ободряващата напитка, хората несъзнателно допускат някои грешки, които развалят всичко и притъпяват качествата на кафето.

Експерти споделят кои са най-честите грешки, които хората допускат при приготвянето на любимата напитка:

Покупка на смляно кафе

Купувайки готово смляно кафе в магазина, вие се лишавате от истинския вкус на тази уникална напитка. Факт е, че смляното кафе практически не запазва вкуса си. Препоръчва се меленото да става непосредтвено преди приготвянето, пише actualno.com.

Купуване на големи опаковки кафе

Известно е, че колкото по-голяма е опаковката кафе на зърна, която купувате в магазина, толкова по-евтина е цената му. Но това е може би единственото предимство на голямата опаковка, защото кафето в отворена опаковка, бързо губи вкуса и аромата си.

Неправилно съхранение на кафе

Кафето е склонно да абсорбира миризми и да губи вкуса си, затова след отваряне на пакета е нужно да се остави в херметически затворена опаковка, която се пази далеч от други продукти и вещества с изразена миризма. Само така ще удължите срока на годност на аромата и вкуса му.

Използване на чешмяна вода

В момента малко хора използват чешмяна вода, предпочитайки бутилирана или филтрирана. Въпреки това този фактор, тъй като влияе негативно на вкуса и качеството на кафето, също трябва да се отбележи.

Приготвяне на кафе с вряща вода

Много любители на кафето правят голяма грешка, като го приготвят с вряща вода. Това има отрицателен ефект върху вкуса на напитката и я лишава от деликатен аромат. Кафето трябва да се прави с вода с температура 92-95 ° C. Когато варите кафе в джезве, то никога не трябва да се довежда до кипене.

Използване на грешни джезвета

Медното джезве е най-добро за правенето на кафе. Медта има по-добра топлопроводимост, затопля напитката равномерно и по-добре запазва вкуса си. Трябва да се избягват алуминиеви и стоманени джезвета, тъй като намаляват качеството на кафето.

Използване на грешни прибори

Колкото и да е странно, но чашата, от която пиете кафе, също е важна за запазване на вкуса и аромата на напитката. Категорично не се препоръчва да пиете кафе от пластмасови съдове. Малките чаши от порцелан или специално стъкло са най-подходящи за кафе.

По публикацията работи: Пламена Сутева