Откриха неизвестен досега клас астероиди, които съдържат много вода (СНИМКА)

68

Между Марс и Юпитер е открит неизвестен досега клас астероиди. Те съдържат вода, която учените биха могли да използват за създаване на гориво за изключително дълги пътувания в космоса или да се изследва, за да се разкрие извънземна информация, непозната досега на съвременната наука.

Според доклад на „Deutsches Zentrum für Luft – und Raumfahrt“, германски център за авиация и космически полети, астероидите произхождат далеч отвъд астероидния пояс, дори може би са навлезли в границите на познатата ни Слънчева система.

Астрономите са изследвали въпросните тъмни астероиди, което ги е довело до разбирането, че тези космически скали не приличат на нито един от тези, които сме срещали досега. Като начало, наличието на вода в астероидите означава, че те може да са толкова стари, колкото и цялата ни Слънчева система. Скалите изглежда имитират подобен генетичен състав на планетата джудже Церера, която се намира в астероидния пояс между орбитите на Марс и Юпитер.

Церера до голяма степен се смята за единствената планета джудже в рамките на познатата ни Слънчева система, която съдържа огромни количества вода. С помощта на инфрачервения телескоп на НАСА астрономите, които изследват науката и произхода на тези астероиди, успяха да определят състава на скалите, подчертавайки техния състав, подобен на този на Церера. Астероидите са доста порести, което позволява на водата да преминава през множество кухини при пренасянето им през безкрайната пустота на космоса и показва, че са се образували в студен, отдалечен район на Слънчевата система.

Порестият характер на скалите вероятно означава, че образуването им е било възможно най-далеч от нашето Слънце, тъй като скалните структури не са били достатъчно нагряти, за да се уплътнят след създаването си. Учени от Остин, Тексас, до Берлин, Германия, са се заели с проучването на случая, за да научат повече. Въпреки че научната общност усилено работи по определянето на произхода на тези воднисти астероиди и тяхното приложение в бъдеще, все още има десетки потенциални последици за това как астероидите биха могли да ни повлияят тук, на Земята.

Може би най-завладяващата теория по отношение на астероидите е научното твърдение, че водата на Земята първоначално е дошла именно от такива астероиди. Засега няма достатъчно доказателства, за да бъдем сигурни, но много учени смятат, че първата вода, достигнала Земята, е дошла от дълбините на Космоса и е носела в себе си микроби, които са започнали да създават живот.

По публикацията работи: Велислава Велева