България с огромна подкрепа след разрухата в Турция: Ето каква обща сума е събрана за пострадалите там

96

Близо 1 милион евро е достигнала сумата, събрана в България, от дарения по сметката, открита за подпомагане на пострадалите от земетресенията в Турция миналия месец, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Телевизионният канал представя справка за финансовата помощ, събрана в различни европейските страни, за разрушените от земетресенията на 6 февруари райони на Турция.

Германия, където живее голямо турско малцинство, е отделила 41 милиона евро за Турция и 67 милиона евро за Сирия, която също пострада тежко от двете земетресения в Южна Турция с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер. Общата финансова помощ на Австрия за пострадалите от трусовете в Турция възлиза на 9,5 милиона евро, от които три милиона са осигурени от държавата, два милиона от федералните провинции, а останалата част е от индивидуални дарения.

Над 141 милиона евро за Турция и Сирия осигурява Великобритания, включително 48,59 млн. евро осигурени от правителството. В Италия за Турция са събрани 1,75 милиона евро, в Унгария – около 294 хиляди евро, в Румъния – 1,21 милиона евро, посочва още телевизията.

По публикацията работи: Велислава Велева