Нечуван успех за България: За първи път българин ще бъде рефер на Европейското по лека атлетика (ВИДЕО)

34
Снимка: Pixabay

Единственият български международен съдия Емил Здравков, който е в списъка на реферите на Световната атлетика – Сребърно ниво, получи високата чест да бъде сред арбитрите на 37-ия Европейски шампионат за мъже и жени в зала в Истанбул. Никога преди български съдия не е бил включван сред международните съдии на европейски шампионат по лека атлетика за мъже и жени.

 На Емил Здравков се очаква да бъдат поверени финалите на скок височина, както при мъжете, така и при жените, а също и дисциплините скок височина, скок дължина и тласкане на гюле от програмата на женския петобой и мъжкия седмобой. В своята кариера Здравков има назначения на различни форуми, сред които са Европейското първенство за юноши и девойки под 18 г. миналото лято в Йерусалим и Световните университетски игри в Неапол и Европейските игри в Минск през 2019 г.

Емил Здравков е председател на Съдийската комисия при БФЛА от 2020 година. Първенството на стария континент в Истанбул ще се проведе от 2 до 5 март 2023 година, като в него са заявени да участват близо 600 атлети от 47 национални федерации. В стартовите списъци фигурират имената на 7 олимпийски шампиони от Токио, както и 18 индивидуални златни медалисти от Европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен 2022 г.

Седемте олимпийски шампиони, които трябва да се състезават, са: Ламонт Марсел Джейкъбс (60 метра), Карстен Вархолм (400 метра), Якоб Ингебригтсен (1500/3000 метра), Милтиадис Тентоглу (скок дължина) и Педро Пичардо (троен скок) при мъжете. Към тях се добавят Малайка Михамбо (скок дължина) и Нафисату Тиам (петобой) при жените. В Европейския шампионат в Истанбул трябва да се включат и петима български атлети: световните шампионки за девойки – Пламена Миткова (скок дължина) и Александра Начева (троен скок); световният университетски шампион Тихомир Иванов (скок височина), както и по-младите ни атлети в хоризонталните скокове Божидар Саръбоюков (скок дължина) и Георги Начев (троен скок).