Oгромни медузи фантоми, приличащи на космически кораби изплуваха от Антарктида (СНИМКИ+ВИДЕО)

337
Кадър: Youtube/ MBARI (Monterey Bay Aquarium Research Institute)

Гигантски медузи фантоми – дълбоководни същества, които приличат на космически кораби с дебели пипала, които се подават от долната им страна – са докладвани от пътници на круизни кораби, които са забелязали уникалните животни край бреговете на Антарктида.

Те са едни от най-големите безгръбначни хищници в морските дълбини, са изненадали гостите, возили се в подводница на оператора на круизни линии Viking в началото на 2022 г. Според проучване, публикувано в списание „Polar Research“, изследователите са преценили, че медузите са били по-дълги от 5 метра, като една от тях се е простирала на дължина от поне 10 метра, пише vesti.bg

Първият автор на изследването Даниел Мур за първи път разбрал, че гостите са се сблъскали с гигантския фантом, когато видял снимка на една от тях на камерата на пътник. Гигантските медузи живеят във всички океани, с изключение на Северния ледовит океан. Тъй като тези загадъчни същества обикновено плуват дълбоко под повърхността, те почти не се виждат от хората. Новото изследване описва преки наблюдения на три различни медузи, направени по време на подводни гмуркания край Антарктическия полуостров.

„При всяко наблюдение медузата изглежда, че плува бавно, леко пулсирайки с камбаната си за задвижване“, казва Мур. „Изглежда, че те не са показали никакво притеснение от светлините на подводницата или реакция на нашето присъствие.“

Медузите бяили забелязани на дълбочини 80 м, 87 м и 280 м. Гигантските медузи фантоми обитават предимно дълбочини под 1000 м, но се срещат и по-високо в Южния или Антарктическия океан. Все още не е известно защо се задържат в сравнително плитките води около Антарктида.

Мур отбеляза, че едно от възможните обяснения е, че медузите плуват по-високо, за да се изложат на ултравиолетовата радиация, която ще ги отърве от паразитите. Друга хипотеза, изказана от Мур, е, че издигащите се дълбоки води, които се намират около континента Антарктида, просто ги носят нагоре. Мур се надява, че наблюденията им ще доведат до по-добро разбиране на живота на гигантските медузи фантоми. Бреговата охрана на САЩ описва Антарктика като „уникална високорискова“ среда и има за цел да подобри морската безопасност и да предотврати подобни инциденти в бъдеще. Водите около Антарктида могат да бъдат коварни, а континентът има история, в която се изявяват безстрашни изследователи в известни експедиции.

По публикацията работи: Велислава Велева