Бащата на мобилния телефон проговори за тъмната страна на изобретението си

603

Марти Купър е роден на 26 декември 1928 г. в Чикаго, Илинойс, САЩ). Той е американски инженер, ръководил екипа, който през 1972–1973 построи първия мобилен телефон и направи първото обаждане на мобилен телефон на 3 април 1973 г. Мартин Купър е считан за бащата на ръчния преносим телефон. Той обаче споделя, че има някои неща, които не би следвало да се случват с „потомците“ на изобретението му

Бащата на мобилния телефон обаче, се тревожи, че неговото 50-годишно изобретение е довело до днешната загуба на неприкосновеността на личния живот и пристрастяването към социалните медии, пише Daily Mail.

94-годишният Мартин Купър, през 1973 г., когато направил първото обаждане на ръчен преносим телефон, по това време се притеснявал само за това дали тухленото устройство, тежащо 2,5 килограма, ще проработи.

Десетилетия по-късно 11-инчовият телефон вече е по-малко, по-мощно устройство в джобовете на почти всеки човек по света – но на каква цена?

„Най-негативното ми мнение е, че вече нямаме никаква поверителност, защото всичко за нас вече е записано някъде и е достъпно за някой, който има достатъчно силно желание да го получи“, каза Купър пред АП.

Първото обаждане по мобилен телефон през 1973 г. помогна да се даде тласък на революцията на мобилните телефони.

Оригиналният мобилен телефон бил 2,5-килограмова тухла с дълга антена, чудо за времето си, но днешните устройства не са нищо, което инженерът би могъл да си представи.

Но това не е само дизайнът, технологията е също толкова впечатляваща и Купър вярва, че най-добрите дни може би все още предстоят в области като образованието и здравеопазването.

Купър, чието изобретение е вдъхновено от радиочасовника на Дик Трейси, каза, че също така си представя бъдеще, в което човешки тела зареждат мобилни телефони.

Въпреки че звучи като сюжет на научнофантастичен филм, учените са разработили прототипни технологии, способни да използват топлината от телата ни, за да захранват носими устройства като смарт часовници.

„Поглъщате храна, създавате енергия. Защо да не поставите този приемник за ухото си, под кожата си, захранван от тялото ви?“, казва Купър пред АП.

Въпреки че е обнадежден за бъдещето на смартфоните, Купър не е заслепен за провалите, които идват с него – особено проблемите с поверителността.

В Европа, където има строги правила за поверителност на данните, регулаторите са загрижени за приложенията и дигиталните реклами, които проследяват активността на потребителите, позволявайки на технологичните и други компании да изграждат богати профили на потребители.

Купър подчертава използването на смартфони от деца, отбелязвайки, че тази област има нужда от ограничения. Една идея е да има „различни интернети, подбрани за различни аудитории“.

„Малките деца могат да използват интернет, за да си помагат с ученето, но „ние не искаме те да имат достъп до порнография и до неща, които не разбират“, каза той.

Що се отнася до собственото му използване на телефона, Купър каза, че проверява електронната поща и търси онлайн информация. Въпреки това „има много неща, които все още не съм научил“, каза той. „Все още не знам какво е TikTok.“

Превод и редакция: Пламена Сутева