Пеканов посочи от кои разходи ще спестим, при приемане на еврото

84
Кадър: bTV

Вицепремиерът по управление на европейските фондове Атанас Пеканов коментира ползите от влизането на България в еврозоната. Според него с приемане на еврото, ще спестим от разходите за превалутиране. Атанас Пеканов коментира, че за таван на цените към този момент не може да се говори

„Ще си спестим една голяма сума разходи, която всяка година правим от факта, че всяка година превалутираме нашия лев, който е свързан с еврото. Също така, че държавата е само с единия крак в Еврозоната, което значи, че финансовите пазари също ни дават половината от бонуса да си във втората най-силна валута в света“, обясни той в ефира на bTV.

Пеканов добави, че срещу ясните ползи стоят страхове от спекулации.

Той посочи и това, че за таван на цените все още не можем да говорим.

„В крайна сметка, живеем в пазарна икономика и продължаваме да вярваме в конкуренцията. Не сме тръгвали да предприемаме такива резки мерки“, каза той.

Вицепремиерът допълни, че не е нормално в повечето европейски столици млякото да е 1 евро, във Вашингтон да е 1 долар, а у нас да е 3,60 лв.

„По отношение на покриването на критерия за инфлацията за влизане в еврозоната сме далеч. Когато са правени изключения, те са били, когато не покриваш критерия с 0,2-0,3. Ние не го покриваме с 4%. Има много причини за това“, каза Пеканов.

По думите му най-големият проблем при влизане в Еврозоната е възможността отделни търговски обекти да спекулират с недостатъчната информация на по-възрастни хора, в по-отдалечени райони.

По публикацията работи: Пламена Сутева