Сутрешна оферта: Всичко е заради инфлацията

39
Снимка: Canva.com

Пазарите се върнаха към наблюдението на инфлацията. Колкото притесненията за глобалния икономически растеж намаляват, а пазарите на труда остават свити, толкова ценовите тенденции се превърнаха в основен фокус за инвеститорите.

Поглед към предстоящия ден на европейските и световните пазари от Аншуман Дага*.

Поредица от икономически данни за САЩ затвърдиха мнението, че лихвените проценти ще останат по-високи за по-дълго време.

Последното доказателство е индекса на цените на личните потребителски разходи. Това е предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията, който скочи с 0,6% миналия месец, след като нарасна с 0,2% през декември.

В Европа предварителните данни за инфлацията за февруари се очакват от Германия, Франция, Испания и Португалия в понеделник и вторник, последвани от екстремни данни за Евроблока в четвъртък.

Въпреки че основната инфлация в Еврозоната намалява, нараства осъзнаването, че тя може да се окаже по-упорита от очакваното по-рано.

Представители на Европейската централна банка не изключват лихвите да се повишат значително след март.

Търговците ще оценяват 75 базисни пункта на движение в 20-националната Еврозона преди края на лятото.

Колаж: Редакция „Нова вест“
Колаж: Редакция „Нова вест“

В понеделник лошите настроения се отразиха на азиатските пазари, като референтният индекс падна с 1% до най-ниските нива от началото на януари. Доларът се движи близо до седем-седмични върхове, докато доходността на държавните облигации на САЩ се повишава.

Новият гуверньор на Японската централна банка Казуо Уеда каза, че предимствата на текущата парична политика на банката надвишават разходите, подчертавайки необходимостта от поддържане на подкрепа за икономиката на страната с изключително ниски лихвени проценти.

Тази седмица европейските инвеститори ще получат резултатите от Lufthansa, фондовия мениджър Abrdn, London Stock Exchange и Telefonica.

Междувременно нервните пазари също следят всяко ново развитие на руско-китайския фронт, след като САЩ казаха, че всяка смъртоносна помощ от Китай за Русия ще дойде на „реална цена“.

Представителят на републиканците Майкъл Маккол каза, че китайският лидер Си Дзинпин се готви да посети Москва следващата седмица за среща с руския президент Владимир Путин.

На корпоративния фронт тази седмица на най-голямата телекомуникационна конференция в света, сблъсъкът между Big Tech и телекомуникационните фирми от Европейския съюз за това, кой ще гарантира мрежовата инфраструктура, се очаква да доминира дискусията в Барселона.

*Анализатор на Reuters, чийто анализ от „Нова вест“ специално преведохме за нашите читатели.

Превод и редакция: Венета Николова