Спешна и тежка акция: Спасители от Троян помогнаха на пострадал алпинист (СНИМКИ)

105
Снимка: Планинска спасителна служба - отряд Троян

Планинските спасители от отряда в Троян проведоха тежка акиця в помощ на пострадал алпинист. В събота около 14:30 ч. е получен сигнал за помощ от пострадал алпинист на тур „Централен ръб“ в Северен Джендем. Информацията е била, че е мъж с фрактура на дясна подбедрица и че свръзката започва спускане от маршрута на рапели.

Група от четирима планински спасители тръгнали веднага от база „Бъзов дял“ към подстъпа за тура. В района има още двама спасители с техни приятели, които катерят по съседен тур и след сигнала веднага се насочват към мястото на инцидента. Паралелно с това се събира и втора група в гр. Троян. Още 6 спасители се насочват към основата на тура около 17 ч. от местността Мазането. Следва изтощителен преход до мястото и достигане на всички групи до пострадалия около 19 ч.

Снимка: Планинска спасителна служба – отряд Троян

На мъжа е оказана необходимата медицинска помощ, фрактурата е фиксирана с надуваема шина, изолиран е от студа и натоварен за последващ транспорт. Спускането е през много труден терен. Дълбок, мокър сняг, камъни, скални прагове и нападали дървета се редуват по трасето. Налага се преминаване на реката няколко пъти. В крайна сметка пострадалият алпинист и всички спасители и доброволци достигат до местността Мазането малко след 22 ч. Мъжът е предаден на близките му, с които се отправят към здравно заведение.

Снимка: Планинска спасителна служба – отряд Троян

„Благодарим на всички участници и използваме възможността да благодарим на всички наши партньори и спонсори за помощта, която ни указват. Благодарим и на семействата ни, които разчитат на нас да се приберем живи и здрави по домовете си“, написаха от отряда в Троян във фейсбук.

Снимка: Планинска спасителна служба – отряд Троян