Президентът: Бизнесът има изключително важна роля за справянето с инфлацията (ВИДЕО)

40
Кадър: Facebook/Новините на NOVA

Днес президентът на Република България Румен Радев се срещна с представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели. Той изтъкна бизнеса като такъв с важна роля в борбата с инфлацията и спекулата

„Това е нашата поредна среща, но искам да ви благодаря за инициативата, защото бъдещето на България като модерна развита европейска държава със силна икономика, зависи в огромна степен от диалога от институциите и бизнеса. Искам да ви поздравя за приоритетите, изпратени към мен. Разгледах ги с интерес. Те в голяма степен съвпадат с позицията на президентската институция и касаят стратегическите национални цели, важни теми като дигитална зелена кръгова икономика”. С тези думи Румен Радев посрещна на „Дондуков“ българските работодатели.

„По отношение на големите национални цели – членството в Шенген и еврозоната, още с назначаването на служебното правителство ясно заявих, че основна цел е така да се работи, че България да не остава в периферията на обединена Европа и встрани от пътя на развитите държави. Това се прави с всички възможни средства”, заяви Радев.

По отношение на членството в еврозоната, също беше свършена огромна работа, за да се навакса забавянето, допълни президентът.

Бизнесът има изключително важна роля за справянето с инфлацията, сивата икономика и за намирането на тези механизми с държавните институции, които да подобрят бизнес средата, да намалят спекулата. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

„И най-важното, заедно с бизнеса да се помисли, така че да се въведат механизми и модели, които в преходния период, особено в началото на въвеждането на еврото, да не водят към снижаване на стандарта на българина. Напротив – най-малкото запазване, а и увеличаване на стандарта, каквато е и целта на еврозоната, и разбира се много по-добро развитие на българския бизнес“, добави президентът.

„Очакваме и следващият парламент да приеме законите, които досега не намери волята да приеме“, подчерта той.