Днес се слага началото на големите Великденски пости, които ще траят цели 40 дни, докато не дойде Възкресение Христово, което тази година се пада на 16 април. Има определени правила, които следва да се спазват през следващите седмици
От днес започват Великденските пости, които ще продължат седем седмици и приключват ден преди Великден. Тази година Възкресение Христово се пада на 16 април.
През първата седмица се спазва строг пост. От понеделник до събота могат да се консумират само растителни продукти без олио и вино.
През втората седмица строгият пост е само в сряда и петък. В събота и неделя са разрешени олиото и виното.
Третата седмица се нарича „Кръстопоклонна“ и от понеделник до петък задължително се спазва строг пост, като отново в събота и неделя олиото и виното са разрешени.
Четвъртата и петата седмица се спазва хранителен режим като от седмица две.
Шестата седмица също се следва като втората, но на празника „Връбница“ в събота е разрешено консумирането на риба, хайвер или други безгръбначни животни.
Последната седмица се нарича „Страстна седмица“ и е най-строга. Хранителният режим от понеделник до събота включва строг пост, а на Разпети петък не се консумира никаква храна, нито дори вода и напитки, ако здравето ни го позволява.
40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си. Смята се, че лишавайки се от блажна храна човек пречиства тялото и душата си.
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment