Любопитно

Окото Ви сълзи постоянно: Какви може да са причините?

Ако окото Ви просто не спира да сълзи, със сигурност отчаяно се опитвате да разберете какво не е наред и как да го накарате да спре. С наближаването на пролетта, вероятно сенната хрема е една от първите Ви мисли, които идват като предположение за причината. Все пак, за това все още е рано. Тогава каква би могла да е истинската причина?

„Има много потенциални причини за течащо око, включително алергия, инфекция, одраскване на роговицата или нещо в окото, проблеми с клепачите, запушен слъзен канал, сухо око или парализа на Бел, което причинява временна слабост от едната страна на лицето. ”, казва д-р Клеър О’Донъл, оптометрист и ръководител на отдела по оптометрия в групата на специализираните очни болници Optegra, пише Independent.

Въпреки това, О’Донъл казва, че сълзенето на очите може да бъде и често срещан признак на сенна хрема.

„Сенната хрема обикновено причинява алергичен конюнктивит, както и други добре познати симптоми като хрема“, обяснява тя. „Алергичният конюнктивит засяга около един на всеки пет възрастни, така че това е един от най-честите проблеми с очите. Получава се, когато алерген – например тревен прашец – стои на повърхността на окото и започва да предизвиква алергична реакция.

„Реакцията включва освобождаване на хистамин в сълзите и това причинява зачервяване и подуване на конюнктивата, сълзене и сърбеж.“

Ако броят на полените е нараснал, сенната хрема може да се появи рано.

„Може да се лекува с антиалергични капки или антихистаминови капки за очи“, казва О’Донъл. „Понякога таблетките също могат да бъдат полезни и те обикновено контролират други симптоми на сенна хрема.“

Ето някои други възможни причини за сълзене на очите, които трябва да имате предвид:

Болест на сухото око

Таня Корк, фармацевт и член на екипа на Théa UK’s EYE (Expert on Your Eyes) (thea-pharmaceuticals.co.uk), казва, че болестта на сухото око също може да причини сълзене на очите.

„Болестта на сухото око възниква, когато очите не произвеждат достатъчно сълзи или сълзите изсъхват по-бързо от обикновено. Въпреки приликата със симптомите на сенна хрема, пациентите със сухо око описват усещане за парене или парене, а не сърбеж,” добавя Корк. „Те също така изпитват чувствителност към светлина и може да се оплачат от усещане за чуждо тяло [чувство, че нещо е в окото ви].“

Основната разлика между очните симптоми, причинени от сенна хрема и болест на сухото око, е „че те имат различни основни причини – и фармацевтите в общността са в добра позиция да помогнат на пациентите да открият първопричината“, казва Корк.

„Факторите, свързани с начина на живот, могат значително да допринесат за болестта на сухото око, като често срещаните причини са продължителното време пред екрана, носенето на контактни лещи, гримът, замърсяването на въздуха и тютюнопушенето.“

Инфекция на очите

О’Донъл казва, че сълзящото око може също да е признак на „инфекции като вирусен конюнктивит или по-сериозно инфекция на роговицата, която може да бъде много болезнена и застрашаваща зрението“.

Ако има вероятност да имате инфекция, О’Донъл казва, че е важно това да бъде проверено от медицински специалист възможно най-скоро, тъй като може да се нуждаете от специфично лечение и съвети за управлението му.

Надраскана роговица

Сълзенето на очите може също да бъде причинено от „ожулване – надраскване – на роговицата, поради нещо в окото“, казва О’Донъл.

Възможно е да не успеете да видите драскотината сами, така че е важно да я проверите от професионалист възможно най-бързо.

Увиснал клепач Друга възможна причина за сълзене на окото е, че вашият „клепач е увиснал от окото или има други проблеми с клепача“, казва О’Донъл.

Ако случаят е такъв, вашият лекар трябва „да проучи причината“, добавя О’Донъл. „Лечението може да включва лека хирургична процедура за коригиране.“ Парализата на Бел

Парализата на Бел е състояние, „което причинява временна слабост от едната страна на лицето“, обяснява О’Донъл. В някои случаи това може да се появи доста внезапно, което кара едната страна на лицето да изглежда увиснала и парализирана – което може да засегне и очите.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Какво да купите за подарък за Деня на Майката?

Празнуването на Деня на Майката може да се проведе по много различни начини, но е…

преди 1 месец
  • Спонсорирани

Мъжките суичъри в дамските тоалети – вижте защо са толкова популярни

Суитшъртите са толкова удобни и универсални дрехи, че може би ще искате да имате няколко…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Пазарувай от вкъщи бързо и удобно

Развитието на дигиталния свят бележи промени в редица аспекти от живота на хората и предоставя…

преди 2 месеца
  • Спонсорирани

Маркучи за въздух: Какво трябва да знаем и как да изберем?

Маркучите за въздух са важен компонент, който има множество индустриални и домашни приложения. Те са…

преди 4 месеца
  • Спонсорирани

Обувки за детската градина: Осигурете комфорт и безопасност за вашето дете

Като родители ние винаги искаме най-доброто за нашите деца, особено когато става въпрос за тяхното…

преди 10 месеца
  • Спонсорирани

Защо да наемем компактна кола за краткосрочно пътуване

Наемането на автомобил за кратко пътуване предлага редица ползи, особено когато разполагаме с ограничено време,…

преди 10 месеца