Мика Зайкова за бъдещето на инфлацията през следващите 10 години (ВИДЕО)

116
Кадър: vbox/ NovaNews

По думите на икономистът Мика Зайкова, в следващите 10 години инфлацията няма да стигне до ниските нива от 2% и че трябва да бъдем търпеливи. Инфлацията обаче ще бъде стимулираща бизнеса. По нейните думи еврото е полезно за България.

“Първата полза от него е факта, че лихвите върху външния дълг на България ще паднат защото кредитния рейтинг се вдига с поне две степени. “, каза още тя. Също така нашите нашите вътрешни ДЦК ще отидат на европейския пазар, а оттам лихвите също ще паднат. Аз съм склонна да вярвам, че това ще ни донесе ползи в около 250-300 милиона. За да въведем еврото, ще инвестираме към 800 млн. лева. Ще ни трябват до три години, за да видим ползите как надделяват над загубите и инвестиционните разходи“, подчерта Зайкова.

“Самите американци полагат неимоверни усилия и въпреки борбата не могат да я свалят“ добави още тя. По нейните думи инфлацията през следващите години ще бъде стимулираща бизнеса.

“Вътрешните ни ДЦК ще отидат на европейския пазар, където лихвите също ще паднат. Вярвам на Пеканов, че това ще ни донесе около 250-300 млн. полза. Задължителните резерви на банките ще паднат от 10 на 1%, защото ще сме под егидата на ЕЦБ. Освободеният ресурс ще поевтинее кредитите“, смята тя.