Любопитно

Кои подправки можем да отглеждаме в саксия вкъщи през зимата?

На въпросa кои подправки можем да отглеждаме вкъщи през зимата, няма правилен отговор, нито пък грешен. Всичко зависи от условията, които могат да се създадат изкуствено в затворено помещение, както и от вкусовите предпочитания.

Няма ограничение в отглеждането на билки и подправки в саксия. Лимитиращ фактор през зимата е само дневната светлина. Ако се осигури допълнително осветяване и достатъчно топлина, дори едногодишните подправки и билки ще станат многогодишни.

Имате ли набор от любими подправки? Защо да не ги отглеждате във вода и винаги да са ви на една ръка разстояние на кухненския перваз или плот? Отглежданите във вода подправки са също толкова вкусни, колкото и тези, посадени в градината. Няма нужда да поливате или да мислите за смяната на сезоните, пише Mila.bg

В саксия могат да се засеят семена от магданоз, копър, босилек, чубрица, джоджен, кервиз и много други. Цяла зима можете да се радвате и на зелени перца от лук или чесън.

Билки и подправки като мента, лавандула, розмарин, мащерка, къри може да се отгледат от семена или да се закупи готов разсад от градинските центрове или големите вериги. И това не са всички, а само най-традиционните. В търговската мрежа се предлага и куркума, въпреки че сърце няма да ви даде да използвате коренището за храна, като видите колко е красив цветът й.

Риган в саксия:

Тази многогодишна подправка се отглежда доста лесно в саксия, защото не изисква нито прекомерна светлина, нито прекомерно поливане. Освен за подправяне на любимите си ястия, можете и да я използвате за направата на чай, който е особено полезен за здравето. При наличие на изобилие от надкореновата част на растението, можете и да я изсушите.

Босилек в саксия:

В саксия можете да отглеждате както обикновения зелен босилек, така и червен босилек. Той обича много слънце и вода, но не е необходимо допълнително да го наторявате.

Розмарин в саксия:

Тази подправка расте относително бавно, но пък е многогодишна. Изисква много топлина и светлина, както и редовно, но не прекомерно поливане. Подобно на останалите многогодишни саксийни подправки, зимно време трябва задължително да бъде прибран в дома в случай, че сте го отглеждали на балкона си.

Мащерка в саксия:

Освен чудесно средство срещу кашлица или простудни състояния, мащерката намира широко приложение и в кулинарията. Тя обича слънцето, но лесно понася засушаването и в случай че сте избрали правилното място за поставяне на саксията ѝ, тя ще ви радва без да изисква особени грижи от вас.

Къри в саксия:

Градинското къри е подправка с много приложения, която спокойно може да бъде отглеждана не само в градината, но и в саксия. То обича светлината, редовното наторяване, но не и преполиването. Можете да го използвате за всякакви ястия както прясно, така и изсушено. Ще добавим и че от него става превъзходен чай, който носи здравословни ползи за организма ви.

По публикацията работи: Велислав Велева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 2 седмици
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 2 седмици
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца