Кирил Петков иска Паметникът на Съветската армия да бъде преместен

210

Според Кирил Петков заяви, че най-разумно е Паметникът на Съветската армия да бъде преместен, за да бъде част от историята, но да не бъде разрушен. 

Всеки може да премахва и премества паметници, но ние като българско общество трябва да влезем в дълбочината на този проблем и да поговорим сериозно коя е истината на нашата история, обясни той, предаде Бтв.

„Аз лично не вярвам, че в средата на нашата столица трябва да имаме паметник с човек, който държи шмайзер над главата си. Но, от друга страна, това е част от историята и не трябва да я забравяме. Да имаме толкова имена на руски генерали и да не знаем какво се е случило“, каза още Петков.

Той коментира и годишнината от началото на войната в Украйна. „Става дума за един режим, който решава да влезе в територията на друга държава и да унищожи цялата инфраструктура“. По думите му трябва да „излезем от територията и да го помислим на чисто човешко ниво“. „Съчувствам със сърцето и душата си колко много хора страдат“, коментира Петков. Според него България е застанала на правилната страна на историята.