Колко време отнема действието на антибиотиците?

1116
Снимка: Pixabay

Специалисти посочиха колко време може да отнеме, докато усетим действието от антибиотика. Според фармацевт от Бристол, антибиотиците действат веднага, но може да не започнете да се чувствате по-добре веднага. По негови думи за някои перорални антибиотици може да отнеме около седмица, за да подействат

Антибиотиците се използват специално, за да помогнат на телата ни да се борят с неприятните инфекции. Едно време те се разпространяваха сравнително свободно. Но тъй като много страни се присъединиха към борбата за предотвратяване на антибиотичната резистентност, лекарствата вече не се използват рутинно за лечение на всички инфекции, пише The Sun.

Съвсем наскоро фармацевтите във Великобритания се сблъскаха с недостиг на няколко антибиотици, тъй като растящите случаи на стрептокок А водят до огромно увеличение на търсенето на лекарствата в края на миналата година.

Антибиотиците не работят за всичко и тук ще разгледаме колко време им е необходимо, за да подействат и дали трябва да вземете пълния курс или не.

Колко време отнема антибиотиците да започнат да действат?

Антибиотиците действат, като убиват бактериите или предотвратяват разпространението им, заявява NHS.

Те обаче не действат при вирусни инфекции. Това включва настинки и грип, Covid, гръдни инфекции, ушни инфекции при деца и повечето видове кашлица и болки в гърлото.

В повечето случаи те ще ви бъдат предписани, ако бактериалната инфекция не може да се изчисти без тях или ако можете да заразите други.

Може също да се даде антибиотик, ако инфекцията ще отнеме твърде много време, за да изчезне сама или ако носи риск от по-сериозни усложнения.

Според Майк Хюитсън, фармацевт от Бристол, антибиотиците действат веднага, но може да не започнете да се чувствате по-добре веднага.

„Но някои перорални антибиотици може да отнеме около седмица, за да подействат“, казва Майк Хюитсън.

Повечето антибиотици трябва да се приемат от седем до 14 дни. В някои случаи по-кратките лечения работят също толкова добре. Вашият лекар ще определи най-добрата продължителност на лечението и правилния тип антибиотик за Вас.

Трябва ли да взема пълния си курс от антибиотици?

Ако започвате да се чувствате по-добре, може да се изкушите да спрете приема на антибиотиците – но не го правете.

Майк Хюитсън казва: „Много е важно да завършите курса си с антибиотици, дори ако вече не се чувствате инфекциозни и се чувствате по-добре.

„Незавършването на курса може да доведе до връщане на инфекцията.“

Това също допринася за нарастващия проблем с антибиотичната резистентност. Не спирайте антибиотиците си рано, без първо да говорите с вашия лекар.

Ако забравите да вземете антибиотик, това не е краят на света, но вземете тази доза веднага щом си спомните и продължете курса на антибиотици както обикновено.

Но ако е почти време за следващата доза, пропуснете пропуснатата и продължете обичайната схема на дозиране.

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата, тъй като това може да увеличи риска от нежелани реакции.

Превод и редакция: Пламена Сутева