Година след началото на войната: Алфа Рисърч попита българите за равносметки

174
Снимка: Pixabay

Днес се навършва една година от започването на войната между Русия и Украйна. През тази година хората направиха равносметка и размишляваха върху това какви уроци сме получили. Алфа Рисърч проведе проучване, за да установи нагласите на българите относно получените уроци през тази една година

Експресно национално представително проучване на Алфа Рисърч, проведено в периода 18 – 22 февруари сред 900 пълнолетни граждани от цялата страна, интервюирани по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю с таблети показва, че за нас, българите, най-важните уроци, които трябва да научим, са за необходимостта от общи единни действия, както на Европа, така и вътре в България.

51% смятат, че Европа трябва да действа единно срещу всяка агресия и война. Според 48% е необходимо Европейският съюз да изгради стратегия за превенция на подобни военни конфликти.

Фокус върху българската позиция поставят около 40 на сто от анкетираните. 43% заявяват, че е належащо българските партии и институции да изработят единна позиция към войната и санкциите срещу Русия. За 40 на сто България трябва да диверсифицира енергийните си доставки, за да не бъде зависима от Русия.

Активната хуманитарна помощ, която правителства и обикновени граждани вече оказаха на бягащите от войната оставя този въпрос малко по-назад в предпочитанията, сред вече научените уроци. Изрично го посочват 34% от запитаните. 31% са на мнение, че Европа трябва да продължи да оказва военна помощ на Украйна, за да не се разпространи войната и в други държави.

Едва 9 на сто смятат, че европейските страни трябва да отстъпят пред правото на силата и да изпълнят исканията на Русия.

Графика: Alpha Research

По публикацията работи: Пламена Сутева