Потребителският дълг в САЩ достигна рекордните 16,9 трилиона долара, тъй като просрочията също нарастват

50
Снимка: Pixabay.com

Потребителският дълг във всички категории възлиза на 16,9 трилиона долара, което е с около 1,3 трилиона долара повече от преди година, тъй като балансите се увеличават във всички основни категории. Ипотеките, автомобилните заеми и просрочията по кредитни карти се увеличиха, макар все още нивата да са ниски. Покачването на балансите дойде на фона на агресивна кампания за повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв.

Потребителският дълг достигна нов рекорд в края на 2022 г., докато нивата на просрочия се повишиха за няколко вида заеми, съобщи Федералният резерв на Ню Йорк.

Дългът във всички категории възлиза на 16,9 трилиона долара, което е с около 1,3 трилиона долара повече от преди година, тъй като балансите се увеличават във всички основни категории.

Въпреки спада в ипотечните салда, те се увеличиха до 11,9 трилиона долара, с около 250 милиарда долара повече от третото тримесечие и около 1 трилион долара спрямо преди година. Отпуснатите нови жилищни заеми и рефинансиране са намалели до 498 милиарда долара.

Ипотечните кредити, които са в просрочие от 90 дни или повече, са се повишили до процент от 0,57%. Този процент е все още нисък, но се е увеличил почти двойно в сравнение с предходната година. Просрочените задължения по заеми за автомобили са се повишили с 0,6 процентни пункта до 2,2%, докато дълговете по кредитни карти са скочили с 0,8 процентни пункта до 4%.

„Салдата по кредитни карти нараснаха стабилно през четвъртото тримесечие, докато балансите по ипотечните кредити и заемите за автомобили нараснаха с по-умерени темпове, отразявайки активността, съответстваща на нивата отпреди пандемията“, каза Уилбърт ван дер Клаау, съветник по икономически изследвания във Федералния резерв на Ню Йорк.

„Въпреки че исторически ниската безработица е запазила финансовата основа на потребителите като цяло стабилна, упорито високите цени и растящите лихвени проценти може да тестват способността на някои кредитополучатели да изплащат дълговете си“, добави той.

Покачването на балансите дойде на фона на агресивна кампания за повишаване на лихвените проценти от Фед, докато се бореше с инфлацията, която се доближаваше до най-високите си нива от повече от 41 години.

Фед повиши своя референтен лихвен процент седем пъти през годината, като добави още едно увеличение през януари, което доведе лихвения процент по овърнайт заемите до целевия диапазон от 4,5%-4,75%. В тази поредица бяха включени четири последователни увеличения от три четвърти процентен пункт, повишаващи лихвите за множество потребителски дългови инструменти като кредитни карти, ипотеки и заеми за автомобили.

Дълговете по студентски заеми също се увеличили за месеца, след като бяха без промяна през по-голямата част от пандемията на фона на подкрепяната от правителството амнистия за кредитополучателите. Общият баланс достигна 1,6 трилиона долара през четвъртото тримесечие.

Дълговете по заеми за автомобили са нараснали до 1,55 трилиона долара, докато балансите по кредитни карти – до почти 1 трилион долара.

Експлозията в потребителския дълг идва на фона на продължаващото увеличение на заемите на федералното правителство. Общият държавен дълг на САЩ сега възлиза на близо 31,5 трилиона долара спрямо 29,6 трилиона долара в края на 2022 г., според данни на Министерството на финансите.

Превод и редакция: Венета Николова