Според експерти: Под въпрос ли e прозрачността на вота след решението на ЦИК? (ВИДЕО)

47

Решението, което взе ЦИК относно гласуването за предстоящите предсрочни парламентарни избори, породи много и различни теории за това дали вотът ще бъде честен и дали има рискове при смесеното записване на вота от хартия и машина. Според експерти, най-големият проблем ще бъде доверието.

Има ли съмнение за честността на вота след решението на ЦИК за протоколите? И има ли рискове при смесено записване на вота от хартия и машини? Темата коментираха в студиото на “Здравей, България” изборният наблюдател Стоил Стоилов, политологът Татяна Буруджиева и експертът по изборни системи Даниел Стефанов.

“ЦИК е органът, който може да доведе както до какафония по време на изборите, така и до спокойното им провеждане. В момента наблюдаваме как правят второто”, каза политологът Татяна Буруджиева. Според нея манипулации с вота винаги може да има. Тя обаче предвижда на изборите през април те да се проявят най-вече при преференциите.

Те ще произведат два протокола – един хартиен и един машинен, на хвърчащи листи и после с калкулатора ще формират протокола на СИК”, обясни Стоил Стоилов. Той обаче изрази притеснение в това, че машинната бюлетина може да бъде подменена. “В момента, в който машината принтира бюлетината и тя бъде поднесена на изборния чиновник в СИК, за да й постави печат, той трябва да е убеден, че тази бюлетина произхожда от тази машина. А не е внесена отвън”, посочи Стоилов. Като решение на проблема, той предложи хартиените ролки за машини да бъдат брандирани, за може вотът да бъде проследен. В решението на ЦИК експертът по изборни системи Даниел Стефанов видя проблем при събирането на протоколите в СИК-овете. “Много по-разумно беше да се отчете поотделно и резултатът да бъде отчетен на ниво РИК. Това щеше да намалим грешките в СИК”, смята Стефанов.

Той е категоричен – това е технически, а не политически детайл. “Изборите за парламент в България винаги са имали устойчив резултат и дори да е имало дребни нарушения, не мисля ,че те някога са оказвали влияние върху разпределението на мандатите”, допълни той.  Според Татяна Буруджиева, най-големият проблем е в доверието.