Много пясък от Сахара е засечен над Европа: Може да има въздействие върху човешкото здраве

233

От Европейската служба за климатичните промени „Коперник“ алармираха за първото засечено голямо количество прах от Сахара над Европейския континент за тази година. От службата предупреждават, че е възможно това да повлияе на човешкото здраве. Особено внимателни трябва да са хората с алергии, се казва в изявлението

За първи път тази година, голямо количество прах от Сахара е засечено над Европа и частици могат да достигнат централните и източните части на континента още в следващите няколко дни, предаде ДПА, като цитира Европейската служба за климатичните промени „Коперник“.

Прахът от Сахара може да има въздействие върху човешкото здраве и енергийния сектор, се добавя още в изявлението, предава БТА.

Например, алергиите могат да се обострят. Праховите частици в атмосферата също могат да повлияят на генерирането на слънчева енергия.

Според специалистите от „Коперник“ прахът е от Северна Африка и вече е достигнал Иберийския полуостров, откъдето ще се насочи към Франция.

„Типичното въздействие е червено или оранжево небе, но има и потенциал да влияе върху качеството на въздуха в ниските слоеве, особено в Португалия и Испания“, казва водещият учен от „Коперник“ Марк Парингтън.

Услугата за наблюдение на атмосферата е един от компонентите на програмата „Коперник“. Наред с други неща, тя предоставя данни за атмосферата, океаните, земята, промяната на климата, сигурността и енергетиката, получени от сателитни изображения.

По публикацията работи: Пламена Сутева