Как да разберем дали яйцата, които купуваме от магазина са наистина пресни? Важно е да проверим няколко важни неща.
Проверете срока на годност: Ако срокът на годност на яйцата е изтекъл, може да не са пресни. За целта е добре да обърнете внимание на датата на опаковане.
Това е различно от срока на годност или датата на „продажба до“, която можете да намерите на опаковката. Ако датата на опаковане е преди четири или пет седмици, е много вероятно яйцата да вървят към разваляне. За да намерите датата на опаковане, трябва да проверите опаковката за трицифрен код.
Датата е посочена по Юлианския календар – това означава, че трицифреният код означава един ден от годината (001-365). Ако намерите кода и дешифрирате датата, ще разберете дали този ден е твърде далеч в миналото, за да прецените безопасни ли са яйцата.
Ако вече сте купили яйцата, но сте забравили откога стоят в хладилника:
Направете тест за плуване: Поставете яйцето в купа с вода. Ако яйцето потъне на дъното и лежи настрани, то е много прясно. Ако потъне, но стои изправено, все още е прясно, но трябва да се изяде скоро. Ако изплува нагоре, значи не е прясно и трябва да се изхвърли.
Проверете жълтъка и белтъка: Счупете яйцето и проверете жълтъка и белтъка. Ако жълтъкът е кръгъл и изправен, а белтъкът е твърд, яйцето е прясно. Ако жълтъкът е плосък, а белтъкът тече, яйцето не е прясно.
Помиришете яйцето: Прясното яйце не трябва да има миризма. Ако има кисела или миризма на сяра, може да не е прясно.
Важно е да се отбележи, че дори яйцето да не е съвсем прясно, то пак може да е безопасно за консумация, ако е било правилно охладено и приготвено до подходящата температура.
По публикацията работи: Велислава Велева