Румен Радев: Някои явно искат да влезем в еврозоната през задния вход

67
Кадър: Facebook/"По света и у нас" - новините на БНТ

Това заяви пред журналисти държавният глава на Република България Румен Радев. По негови думи служебния кабинет няма как да компенсира липсата на политическа воля. Според Радев, инфлацията, която ни спира по пътя към приемането на еврото, се дължи на предишни управленски решения.

В отговор на критиките на Асен Василев за отлагането на датата за влизане в еврозоната, президентът каза:

„Служебното правителство не може да компенсира липсата на политическа воля от партиите в предишния парламент, които отказаха да приемат законите, които трябва да осигурят пътя ни по-натам към еврозоната. Някои явно искат да влезем в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката и както представят решения на много от проблемите. Влизането на България в еврозоната не е въпрос на надхитряне и шмекеруване, а преди всичко на доверие и прозрачност“.

Според държавния глава инфлацията, която ни спира да се присъединим към еврозоната на 1 януари 2024 г., до голяма степен се дължи на предишни управленски решения.

„Аз съм убеден, че влизането ни в еврозоната ще доведе до съществени икономически ползи, но най-важно е да бъдат убедени гражданите, защото те масово не вярват. Досега те плащаха цената на всички реформи на некомпетентните и користни политически решения“, коментира още Румен Радев.