Любопитно

Защо кожата ни се набръчква при дълго киснене във водата?

Всички сме виждали как когато стоим продължително време във вода кожата се набръчква. Това обаче не се случва по цялото тяло, а само по дланите, пръстите и стъпалата на краката. Може би се питате на какво се дължи?

В това отношение са представени няколко теории. В първия случай се постулира идеята, че най-външната част на кожата се подува, когато абсорбира вода, а резултатът е, че се набръчква. Според традиционното обяснение кожата се набръчква, защото това е механизъм за компенсиране на увеличаването на площта. По този начин кожата абсорбира вода, набъбва, зоната нараства и бръчките балансират увеличаването на обема. Срещу това обаче има големи дебати поради различни открития.

Причините, поради които кожата се набръчква във водата, са мистерия, която не е напълно разгадана. Тази тема се дискутира от много години и истината е, че поражда интересни противоречия. В роговия слой има кератинови клетки, които абсорбират вода и причиняват подуване. Но тъй като епидермисът е прилепнал много здраво, се образуват бръчки, за да се компенсира този излишен обем в зоната, пише Vesti.bg

Възниква въпросът: защо това се случва само в някои области на тялото, а не в други? Отговорът би бил, че ръцете и краката имат по-дебел слой кератинови клетки. Следователно само в тези области кожата се набръчква във водата. Дълго време горното обяснение било приемано. Всичко обаче започнало да се променя през 1930 г. Учените открили, че ако хората имат увреждане на нервите на пръстите си, тогава ефектът на бръчките не се появява.

Това довежда до формулирането на теорията, че ако кожата се набръчка във водата, това се дължи на неволна реакция на вегетативната нервна система. Смята се, че контактът с течността активира симпатиковия нерв. Това от своя страна води до свиване на кръвоносните съдове. Резултатът е, че се образуват гънки или бръчки. Тези обяснения получават нов обрат благодарение на намесата на невробиолога Марк Чангизи от изследователския институт за изкуствен интелект. През 2011 г. той предлага нова теория, която набира сила.

Той твърди, че набръчкването на кожата във водата е резултат от еволюционна адаптация. Функцията на тези бръчки би била да подобрят захващането на мокри или потопени предмети. На стъпалата пък биха предпазили от подхлъзване върху мокри повърхности. За потвърждаване на теорията е проведено проучване, при което група доброволци са помолени да вземат различни видове малки предмети с гладки и с набръчкани ръце. Резултатите показват, че сцеплението е по-силно, когато кожата е набръчкана във водата.

По публикацията работи: Велислава Велева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 4 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 4 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца