Дуда отправи призив към НАТО, свързан със сигурността на Украйна

180
Кадър: Youtube/ Ukrinform TV

Президентът на Полша поиска от НАТО да гарантира сигурността на Украйна и след края на войната. Анджей Дуда определя нещата, които обещава НАТО, като такива с важна роля за Украйна

Полският президент Анджей Дуда призова НАТО да предостави гаранции за сигурност на Украйна след приключването на военния конфликт. По негови думи „обещанията на Алианса може да изиграят важна роля за Украйна и за морала на военните, тъй като ще покажат, че „НАТО е с тях“.

„Киев, осъзнавайки невъзможността да се присъедини към организацията в настоящия момент, очаква партньорство с Алианса под формата на „някакви гаранции за сигурност“, казва още президентът на Полша.

Гаранциите за сигурност на НАТО за Украйна може да изглеждат като правно обвързващо задължение на водещите страни от Алианса, като САЩ, Великобритания и Франция, да предоставят военна помощ на Киев в случай на евентуална бъдеща агресия срещу страната. Бившият генерален секретар на НАТО (2009-2014) Андерс Фог Расмусен сравни тези предложения с гаранции на САЩ за сигурността на Израел, пише „The Financial Times“, цитиран от „Фокус“.

По публикацията работи: Пламена Сутева