Български сеизмолог: Заплашена ли е страната ни от силно земетресение?

115

От медия „Нова Вест“ попитахме един от известните български сеизмолози – Чл.кор.дфн Димчо Солаков, дали България е заплашена от силно земетресение, като тези в Сирия и Турция. Наблюдава ли се в България повишена сеизмична активност и какви са причините за честите земетресения в съседните на нашата страни? Ще откриете отговорите на тези въпроси, ако прочетете цялото интервю тук. 

Чл.кор.дфн Димчо Солаков е учен физик с дългогодишна кариера в областта на сеизмологията. През 2011 г. получава своята професорска степен, а от 2012 г. е и член кореспондент на БАН. Областите на изследване, с които той се занимава са: сеизмичност, сеизмичен хазарт, статистически методи в сеизмологията, сеизмични мрежи. Резултати от свои изследвания той е представял в повече от 180 публикации, в над 80 научни доклада на международни и национални мероприятия. До момента е участвал в над 50 национални и международни научни проекта.

– Какви са причините за нестихващите земетресения, както в Турция и в Сирия, така и в Румъния?

В Турция и Сирия нещата са ясни. Стана едно много силно земетресение и това, което последва е съвсем нормална реакция. Има много сериозна автершокова поредица, като най-силният автършок е с доста висок магнитут от 7,5 по Рихтер.

Подобно е положението и в Румъния. Стана земетресение от 5,5, което беше предшествано от един форшок.

Така че това са последните по-силни земетресения, случили се около България.

– Наблюдава ли се повишена сеизмична активност и на българска територия?

Не, не се наблюдава. Случват се сравнително слаби земетресения. Просто, хората са доста по-чувствителни в момента към информация за трусове и реагират по-емоционално, отколкото в обикновена ситуация. По средствата за масова информация сега се обръща внимание на земетресения, които преди трагедията в Турция и Сирия, никой не отразяваше.

– Благодарим Ви за този разговор, който, надяваме се, е успокоил нашите читатели.