Забранява се продажбата на дизелови и бензинови коли от 2035 г.: До 2050 г. ще изчезнат от пътищата

246
Снимка: Pixabay

Европа забранява продажбата на бензинови и дизелови автомобили от 2035 г. Председателят на Асоциацията на производителите на автомобили Александър Костадинов посочи, че това ще спомогне за постигането на въглероден неутралитет на цяла Европа. Той обясни, че бизнесът ще се подготви предварително за тази значителна промяна. По думите на Костадинов до 2050 година автомобилите, движещи се на бензин и дизел, би трябвало да изчезнат от пътищата

Новината е очаквана, повечето от производителите съобщиха, че ще преминат на електрическа мобилност по-рано. Това е част от цялостен процес, в който се цели континентът да стане въглеродно-неутрален. Това каза Александър Костадинов, председател на Асоциацията на производителите на автомобили, в ефира на Nova News.

ЕК: От 2035 г. новите автомобили ще бъдат само на ток

Бизнесът ще се подготви по-рано за тази промяна, посочи той. Включително и в България се преминава към режим на електрическа мобилност, допълни Костадинов.

За България няма да има никакъв ефект, освен ако държавата не реши, че трябва да предприеме действия в една или друга посока, посочи той.

„След 2035 г. ще има автомобили, които се движат с бензин и дизел. Теоретично към 2050 г. трябва да изчезнат тези автомобили по пътищата. Трансформацията отнема време. Бензиностанциите, производителите поетапно ще променят своята политика“, коментира Костадинов.

По публикацията работи: Пламена Сутева