България

Голяма Задушница е утре: Има много неща, които трябва да се направят

Тази година Голяма Задушница се пада на 18 февруари (събота) – това е ден преди Месни заговезни и една седмица преди началото на Великденските пости. Голяма Задушница е първата от трите големи задушници през цялата година. Задължително се извършва помен на мъртвите души.

Храна, която трябва да приготвим задължително. Добре е да започнем с подготовката още от предната вечер:

Варено жито със захар е първата храна, която трябва да приготвите за Задушница, за да раздадете „за Бог да прости“.

Житото символизира Възкресението, така че подаването му на Задушница не е случайно. То също така е и символ на връзката ни със земята и предците ни, на корените ни, които не трябва да забравяме.

За приготвянето на вкусно жито трябва да го измиете добре под течаща студена вода. Най-добре ще е да го оставите да се накисне в подсолена вода за една нощ. След това като го изсипете в тенджерата за варене налейте вода 2 пръстта над него. Варете го на тих огън до омекване. Разбърквайте. След около 10 мин го махнете от котлона и го захлупете с кърпа, за да попие останалата вода. След това отново се измива, отцежда се и се разстила върху кърпа, за да се отцеди. За добавка след това най-често се ползва пудра захар, орехи, натрошени бисквити.

Традиции:

Традиционно на Задушница във всички православни храмове се отслужва заупокойна литургия.

На този ден хората посещават гробовете на своите починали близки и приятели, за да почетат паметта им, да си спомнят за тях и да се помолят за душите им.

Помен:

Поменът може да се извърши у дома, на гроба на мъртвите или в църквата. През деня се слагат общи софри. Важно е първата хапка и първата глътка вино да се поставят на земята, като те са за мъртвите. Винаги, когато се прави това, се изричат думите „Бог да прости“.

Вярва се, че ако около трапезата се появи пеперуда или друга мушица, това значи, че мъртвите души ни навестяват. По много места на трапезите винаги се оставяло по едно празно място, за да има къде да седне покойникът. Прието е също да се раздава сол и брашно, които всъщност символизират греховете на мъртвите, пише actualno.com.

Какво да сложим на трапезата:

На Голяма Задушница на трапезата на хората е добре да присъстват вино, жито и пита. Могат също да се добавят агнешко месо, бонбони, сладки, плодове, сладкиши и други храни, които мъртвите са обичал ида похапват приживе.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Пламена Сутева

Скорошни постове

  • Спорт

Топката е в нашето поле: втора победа за националния отбор на България за девойки по плажен хандбал

Втора сензационна победа за националния отбор на България за девойки. Момичетата сразиха Сърбия на Европейското…

преди 11 часа
  • Здраве

Установена е връзка между приемането на витамин В3 и сърдечните заболявания

Възможно ли е така популярният в момента тост с авокадо и сьомга да е една…

преди 11 часа
  • Любопитно

Морска болест или не съвсем: как можем да се справим със стомашното неразположение през горещите дни

Какво трябва да знаем за стомашно-чревните заболявания през летните дни и как да се предпазим…

преди 12 часа
  • Любопитно

За пръв път в България

Първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд беше регистрирано у нас през изминалата…

преди 12 часа
  • България

Като риби на сухо – варненци отново без вода

Освен местност "Дилбер Чешма", на днешния ден още три района във Варна ще се превърнат…

преди 13 часа
  • България

„За мен това е забатачена работа пак от ТЕЛК“ – лекари с готовност за подаване на оставки, поради новата система на ТЕЛК

Как се отразяват на хората проблемите със системата за случайно разпределение на заявленията на ТЕЛК?…

преди 13 часа