Учени от НАСА: Сякаш част от Слънцето се откъсна от него (ВИДЕО)

134
Снимка: Pixabay

Уредите на НАСА уловиха уникален космически момент, в който изглежда, че част от Слънцето се е откъснала от гигантската звезда и е пометена в полярен вихър. Все пак според учения, който забелязал явлението, това, не е толкова страшно, колкото звучи. 

Видео показва гигантска нишка от плазма или електрифициран газ, изстрелваща се от слънцето, отделяща се и след това циркулираща в „масивен полярен вихър“, пише Dily Mail.

Докато астрономите са объркани, те спекулират, че това явление има нещо общо с обръщането на слънчевото магнитно поле, което се случва веднъж на всеки слънчев цикъл.

Видеото беше споделено в Twitter. Клипът е заснет от Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА.

НАСА описва слънчевите нишки като облаци от заредени частици, които се носят над слънцето, привързани към него от магнитни сили.

Те изглеждат като удължени, неравни нишки, които излизат от слънчевата повърхност.

Соларният физик Скот Макинтош, заместник-директор на Националния център за атмосферни изследвания в Боулдър, Колорадо, каза пред Space.com: „Веднъж на всеки слънчев цикъл се образува на 55-градусова ширина и започва да се придвижва към слънчевите полюси. Много е любопитно. Около него има голям въпрос „защо“. Защо се движи към полюса само веднъж и след това изчезва и след това се връща, магически, три или четири години по-късно в точно същия регион?“

 Превод и редакция: Пламена Сутева