Гугъл: Има скок на руските кибератаки с 300% в страни от НАТО

68

Според американска интернет и софтуерна корпорация Google, хакерските атаки от страна на русия в страните членки на НАТО, са скочили с повече от 300%, а в Украйна – с повече от 250%. Този скок води началото си от период, който съвпада с началото на войната, според американския технологичен гигант

Скокът на атаките, който съвпадна с нахлуването на Москва в Украйна на 24 февруари 2022 г., е знак за това как кибервойната ще става все по-разпространена в бъдещите конфликти, заяви американският технологичен гигант в нов доклад. „През 2022 г. Русия увеличава с 250% таргетирането на потребители в Украйна в сравнение с 2020 г.“, се посочва в доклада. „Таргетирането на потребители в държави от НАТО се е увеличило с над 300 процента за същия период“, допълват от Google.

В доклада се казва, че подкрепяните от руското правителство нападатели са увеличили кибероперациите от 2021 г. по време на подготовката за инвазията. Авторите му са забелязали „повече разрушителни кибератаки в Украйна през първите четири месеца на 2022 г., отколкото през предходните осем години, като атаките са достигнали своя пик около началото на инвазията“. Дейци, спонсорирани от руските въоръжени сили, „са използвали разрушителен зловреден софтуер, за да нарушат и влошат правителствените и военните способности на Украйна“, се казва в доклада.

По публикацията работи: Пламена Сутева