Трикове, с които да изсушим прането по-бързо: Някои ползват топка за тенис

121

Сушенето на пране в малък апартамент, особено през студения зимен сезон, е голямо изпитание пред всяка домакиня. Освен това е много вредно ако сушим дрехите си в затворено помещение, тъй като това причинява отделяне на много влага във въздуха, което пък от своя страна е предпоставка за заболявания като астма, алергии и дори пневмония. При сушенето на едно пране във въздуха се отделят около два литра вода. По този начин лесно може да се появи и мухъл у дома

Все пак има някои прости начини, чрез които можем да предотвратим това и да изсушим прането си бързо у дома, дори и в студено време.

Какво да правим, ако наистина нямаме възможност да сушим прането си навън или в помещения, предназначени за тази цел?

На първо място трябва да се снабдим с уреди за абсорбиране на влагата и да сушим прането си за предпочитане през деня, когато не сме вкъщи. Освен това трябва да използваме някои прости и доказани съвети, които ще ни позволят да изсушим прането си бързо, като сведем до минимум отрицателните ефекти на влагата върху здравето ни, пише actualno.com.

Прости трикове за сушене на пране у дома:

Не пълнете барабана

През зимата е по-добре да не пълните целия барабан на пералната машина. Когато в нея има по-малко пране, влагата се отделя по-бързо по време на центрофугирането и прането е почти сухо, когато го извадите от пералнята.

Не окачвайте прането твърде плътно

Когато окачвате влажно пране, се старайте да запазите разстоянията между отделните части на дрехите – това ще позволи на въздуха да циркулира по-свободно и влагата ще се отделя по-бързо. Това също така ще предотврати появата на мухъл в пукнатините на радиаторите или сушилнята.

Хвърлете топка за тенис в барабана

Друг изпитан патент е да се хвърли топка за тенис в барабана на пералната машина. Тя ще предотврати събирането на влага в ъгълчетата на плата. Ако нямате, тя може да бъде заменена с топка, направена от навити чорапи.

Проветрете дома си и увеличете температурата

Един от най-важните фактори за бързото сушене на прането у дома е температурата на околната среда. Колкото по-висока е тя, толкова по-бързо водните молекули кондензират и се отделят от дрехите. Затова преди да окачите прането у дома, е препоръчително първо да проветрите добре помещението и след това да включите радиаторите.

Сушене на пране на открито през зимата

Тези, които имат възможност да сушат прането си навън през зимата, трябва да го правят възможно най-често, дори когато е много студено. Защо? Вятърът чудесно изсушава прането и го кара да мирише свежо, а студът унищожава всички микроби, акари и паразити.

Как да изсушите бързо прането си на открито през зимата?

Не всички знаят, че сушенето на пране на открито през зимата, особено в студените дни, отнема значително по-малко време, отколкото сушенето на пране на закрито! Това е така, защото след това влагата се превръща във фин слой лед, който сублимира, т.е. преминава в газообразно състояние. Затова е препоръчително да сушите прането си навън в мразовитите дни – това е не само по-ефективно, но и значително по-здравословно.

По публикацията работи: Пламена Сутева