Пътува ли Путин с брониран влак?

74
Кадър: Youtube/Комсомольская Правда

Според опозиционната на властта в Москва медия „Досие Център“, „Руският президент Владимир Путин пътува с брониран влак“. Според изданието това е така, тъй като самолетите са лесни за проследяване. Освен това самолетите, извършващи полети до руския черноморски курорт Сочи, можели да се окажат лесна мишена за украинската армия. 

„Още през есента на 2021 г., когато армията на Русия започна да се подготвя за пълномащабната си инвазия срещу Украйна, държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на страната, тръгна да загърбва пътуванията със самолети. След 24 февруари 2022 г. Владимир Путин започна да се вози най-вече в брониран влак“, добави изданието.

„Причината за промяната са съображения за сигурност. Самолетите са лесни за проследяване. За железопътните композиции няма световна система, която да показва движението им в реално време. Има още една причина – самолетите, извършващи полети до руския черноморски курорт Сочи, могат да се превърнат в лесна мишена на Въоръжените сили на Украйна“, написа още „Досие Център“.

„Външно бронираният влак на лидера на Русия не се различава много от обикновен влак. Той обаче е обзаведен по-добре от петзвезден хотел“, допълни медията.

„Човек №1 на Руската федерация разполага със собствени спален и работен вагони. Има и вагони за придружаващите го лица.“, разказа изданието.

По публикацията работи: Пламена Сутева